A hétvégén ismét tragikus balesetet okozott egy Tesla, melynek volánjánál senki sem ült. Nem ez az első eset, hogy meghibásodik az „önvezetés”.

A hétvégén ismét tragikus balesetet történt az Egyesült Államokban, ahol egy „önvezető” Tesla autó fának vezette két utasát, akik az ütközés következtében elhunytak. Az 59 és 69 éves áldozatok egyike sem ült a volánnál, egyikük az anyósülésen, a másik a hátsó ülésen utazott. Egyelőre nem nyert megerősítést, hogy a baleset során aktiválva volt a Tesla Autopilot technológiája, de más magyarázat egyelőre nincs.

https://youtu.be/oADAeS2N_44

 

A 2019-es Model S a becsapódás során súlyos sérüléseket szenvedett, a tűzoltók egy órán át küzdöttek, mire el tudták oltani a kigyulladt járművet. A tűz az elektromos autó akkuja miatt keletkezett, amit hagyományos módon nagyon nehéz eloltani. Az amerikai közlekedésfelügyelet (NHTSA) vizsgálatot indított, adatokat pedig az autóról a gyártótól is kérnek majd.

Valóban működik az önvezetés?

A Tesla önvezető funkciójára természetesen sokan kíváncsiak, és ki akarják próbálni. Az önvezetés sajnos azonban még nincs olyan szinten, hogy minden esetben rá lehessen bízni a közlekedést.

Alig egy hónapja, március elején jelentette be a Tesla, hogy az autók nem önvezetők és nem is lesznek egy ideig. A technológia ugyanis még nagyon gyerekcipőben jár, vagyis még nagyon messze vagyunk attól, hogy valóban magától vezessen egy autó. Éppen ezért senkinek nem ajánljuk, hogy a Tesla önvezetést úgy próbálja ki, hogy nem ül a volánnál.

A Tesla továbbá leírja, hogy a szoftver bizonyos tárgyakat, mint például szemetet, az útra lehelyezett dolgokat nem képes észlelni, ahogyan a mentő, tűzoltó és rendőrautókat sem tudja megkülönböztetni, de nehezen működik rossz időjárási viszonyokban, és nem birkózik meg a nehezen belátható és feltérképezetlen szakaszokkal sem.

Arra is számítani lehet, hogy az ilyen balesetek miatt további vizsgálatokra számíthat a cég, ami tovább nehezíti majd Elon Musk végső célját az önvezető autók világa felé.

×