Egy-két nap leforgása alatt a Twitch 7,5 millió hamis profilt tiltott ki a platformról, és jogi úton is terveznek fellépni ellenük.

A Twitch és a valid streamerek számára már régóta problémát jelentenek a botok, amik sokszor tömegével lepnek el egy-egy csatornát, ezzel is nehezítve a tényleges növekedésüket és teljesen eltorzítva az eredményeiket. Az új Twitch streamerek havi statisztikáit kiveséző cikksorozatunkban is ejtettünk már szót az ilyen anomáliákról, amiket leginkább a néző és követőszámban érhetünk tetten.

A Twitch április 14-én azonban komoly purgálásba kezdett. A szabadjára engedett automata és gépi tanulásos bot felismerő és bannoló rendszerük ugyanis nem kevesebb, mint 7.5 millió hamis profilt tiltott ki a platformról pár óra leforgása alatt.

A tiltások során a legnagyobb csatornák sem maradtak érintetlenek, a több fronton is világelső xQc például 8.1 millió követőről hirtelen 5,9-re csökkent, ahogyan egy másik neves streamer, Sodapoppin is búcsúzhatott 2.8 millió nem létező „rajongójától”, ami a teljes követőbázisának 45%-át tett ki. A legnagyobb magyar Twitch csatornánál, a The VR-nál mindez 223 fake accountot jelentett.

A Twitch természetesen senkit nem gyanúsít szándékos botolással, hiszen alapvetően ez a tartalomgyártóknak sem kedvez, ezért mindenkit megnyugtat, hogy senkit sem vonnak kérdőre, még azokat sem, akiknél több százezres és/vagy milliós botseregre bukkannak.

Nem úgy, mint azoknak a trolloknak, akik botokkal próbálják szabotálni a csatornákat, esetleg pénzért árulnak bot raideket. Velük szemben ugyanis a Twitch hajlandó perre is menni, amit szintén pedzegetett a Twitter posztban.

Azt viszont mindenkinek megköszönik, ha jelentgetik a botokat, hiszen a platformon erre is van lehetőség.

Ez természetesen számunkra is kedvező, hiszen így valósabb és átfogóbb képet kaphatunk a magyar Twitch közösség, közönség és csatornák helyzetéről és teljesítményéről, amit minden hónapban alaposan megvizsgálunk majd – legyen szó a legkisebb feltörekvő, vagy a legnagyobb, meghatározó streamerekről.

Forrás: Twitter, Engadget

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×