Úgy tűnik, hogy a gamereknek is nagyban köszönhető, hogy a PC-alkatrészek piaca továbbra is talpon tud maradni, a készlethiányok ellenére is.

Jól tudjuk, hogy a technológiaipar milyen szintű változáson ment keresztül, mióta kitört a világjárvány. Egyfelől vannak olyan technológiai szegmensek, melyek a korlátozásoknak köszönhetően fellendültek, más területeken, például videokártyák, konzolok és egyéb eszközök tekintetében pedig készlethiány merült fel, ami miatt mindennek az ára az egekbe ugrott. Most már úgy néz ki, a routerek is így járnak.

Friss elemzések szerint azonban úgy tűnik, hogy a PC-piac él és virul.

Erre szolgálnak bizonyítékként az IDC és a Gartner piackutató cégek legfrissebb adatai. Az első megjegyzi, hogy „a PC-kre továbbra is rendkívül nagy a kereslet, mely legnagyobb részben a gamingnek köszönhető”, utóbbi pedig rámutat arra, hogy

a PC-piac az elmúlt években az elmúlt két évtized leggyorsabb növekedését mutatja.

De mi a helyzet akkor az alkatrészhiánnyal, ami most a teljes iparágat sújtja?

Bizonyos szilíciumból valóban hatalmas hiány van a kereslethez képest, beleértve a processzorokat és a videókártyákat, amelyek minden számítógép alapelemei. Az IDC szerint a PC-k (asztali számítógépek, laptopok) globális szállítása 2021 első negyedévében megdöbbentő 55,2 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. Természetesen ez köszönhető a járványnak is, hiszen sokan álltak át otthoni munkavégzésre, így sokaknak volt szüksége új PC-re.

Alapvető változás történt a PC-k körül” – mondja az IDC piackutató cég, hozzátéve, hogy a gépek iránti kereslet egyik nagy mozgatórugója egyértelműen a gaming.

„A PC-piac folyamatos újjáéledését, valamint az árak növekedését elsősorban a gaming növekedése, a vállalkozásban a nagyobb teljesítményű laptopok iránti igény és az érintőképernyők keresletnövekedése az oktatásban hajtotta” – fogalmaz a cég.

A Gartner, mely egy másik nagy piackutató cég, hasonlóan vélekedett a PC-iparra gyakorolt hatásról, ugyanakkor hozzátették, hogy a félvezetők hiánya lassíthatja az beszállítást.

„A félvezetőhiány most hátrányosan befolyásolja az ellátási láncot, egyes PC-k szállítási ideje akár négy hónap is lehet” – mondta Mikako Kitagawa vezető elemző. Ennek ellenére a Gartner egyetértett abban, hogy „a számítógépek iránti igény továbbra is erős maradhat, a korlátozások enyhülése után is”.

Ami az alkatrészhiányt illeti, az IDC szerint valószínűleg problémát jelent majd 2021 hátralévő részében is. Az tehát biztos, hogy a gamerek nagy hatással vannak a PC-piacra, még akkor is, ha sokat kell várni, vagy most jóval többet kell költeni a PC-kre.

Vajon meddig marad ez így?

×