A Telekom 40 és a DIGI 130 csatornája is érintett lehet a hibában, amiket arra vonatkozó előfizetés nélkül nézhetnek sokan.

A Media1 tudomására jutott, hogy nem megfelelő kódolás miatt egyes településeken úgy is nézhetnek fizetős TV csatornákat az emberek, hogy a szolgáltatótól csak internetre vannak előfizetve.

A hiba a Telekom és a DIGI rendszerét érintheti: előbbi 40, utóbbi 130 csatornája fogható kvázi ingyen.

Mindehhez nem kell más, mint egy internetelőfizetés és egy mini node, amit az optikai hálózatra, majd a készülékekre csatlakoztatva be is jönnek az adások. Legalábbis ez derül ki a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete elnökének (és a DIGI korábbi vezetőjének), Ryszka Sambor leveléből, amit dr. Kövesi Gabriellának, vagyis a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsnak küldött – igaz ebben nem nevezte meg a vállalatokat.

A gondot talán az okozhatja, hogy a jelkódolási hibát egyik érintett fél sem ismeri el, ugyanis mindezek alapján jogosulatlan műsorterjesztést végeznek.

Érdekek sérülnek

Kép: DIGI

Ryszka szerint ez azért is komoly probléma, mert ezzel sérülnek a szerzői és szomszédos jogok, illetve piaci verseny torzító hatása is lehet. A konkurens szolgáltatók ugyanis, akik komoly összegeket fordítanak a megfelelő technológiára, úgy pedig a kábelhálózatának védelmére és az eszközeik beszerzésére, telepítésére – versenyhátrányba kerülnek velük szemben.

Ezzel persze nem csak nekik, hanem maguknak is kárt okozva, hiszen a hiba nyomán ők is bevételtől esnek el, továbbá a műsorszolgáltatók pereskedését is kockáztatják. Mivel a szakember nem nevezett meg egyetlen kábeltársaságot sem, a Media1 járt utána a problémának, és megállapították,

hogy Gödöllőn és Érden a DIGI fizetős csatornáit is elérhetik ilyen módon – de megjegyezték, hogy megannyi másik település lehet még érintett.

A Media1 továbbá kiemeli, hogy a különböző kereskedelmi tévécsatornák a háttérben dühösen mocoroghatnak, akik jogosan érezhetik magukat megkárosítva, ők ugyanis emiatt akár tetemes kábeldíjaktól eshettek el, amit gond nélkül perre is vihetnének.

Kép: Ladányi András – Media1

A Telekom és a DIGI mindenesetre mindent tagad, mindketten kiemelik, hogy a jelkódolásukkal semmi probléma, és remélik, hogy a Media1 a cikkel nem ösztönzi az embereket jogosulatlan felhasználásra. Mindemellett az újság megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is, akik azt válaszolták, hogy nem feladatuk a szerzői jogok és a szomszédos jogok ellenőrzése, ezért ha azt meg is sértik, nem indíthatnak eljárást.

A HVG, miután szemlézték a Media1 cikkét, megkereste a Telekomot az üggyel kapcsolatban, akik az alábbi választ küldték a portálnak:

„Sajnos a Média1 írása […] azt állítja, hogy a Telekom esetében közel 40 tévécsatorna érhető el egyes településeken díjfizetés nélkül, amiért az érintett cégek nem, vagy nem megfelelő védelemmel látták el a műsorok jelfolyamát, és amelyek után nem fizet kábeldíjat. Ezzel szemben az a tény, hogy ilyen gyakorlat a Magyar Telekomnál nincsen, szolgáltatásunk során minden előfizetőnk felé vagy fizikai szűréssel, vagy szoftveres megoldással (kódolással) juttatjuk el a műsorjelet, tehát minden ügyfél csak azokat a csatornákat tudja nézni, amelyekre az adott csomagban előfizetett.

[…] A Magyar Telekom IPTV alapcsomagjának DVB-C technológián való párhuzamos terjesztése esetében az IPTV szolgáltatás mellett – kizárólag HFC hálózaton – szűrőzéssel megvalósított hozzáféréskorlátozással oldjuk meg, hogy csak az férjen hozzá az említett 36 csatornás alapcsomaghoz, akinek arra érvényes előfizetői szerződése van. Ez megfelel a médiaszolgáltatók által elvárt hozzáférési korlátozásnak, és széles körben elterjedt a használata az iparágban. Ezzel akadályozzuk meg, hogy egy privát set-top-box felszerelésével, vagy DVB-C tunerrel felszerelt TV készülékkel műsorterjesztési szolgáltatásunkban elérhető csatornákat jogosulatlanul nézni tudja olyan ügyfél, aki TV szolgáltatásra nem, csak internethozzáférésre fizet elő. Természetesen a Magyar Telekom ezekre a csatornákra is megfizeti a műsor- és jogdíjakat.”

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×