Úgy tűnik, hogy világszerte hatalmas hiány alakult ki a videokártyák és a PS5 előállításához szükséges chipek gyártásának elemeiből.

A PlayStation 5, valamint általánosságban a videokártyák igazi kincsnek számítanak mostanában. Ha meg is jelenik a piacon néhány PS5 vagy kártya, a haszonlesők vagy a kriptovaluta-bányászok rögtön lecsapnak rá. Persze jogos lehet a kérdés, hogy akkor miért van olyan kevés PS5 a boltokban még mindig, illetve miért ilyen nehéz kártyákhoz jutni?

Miért nem gyártanak elég konzolt és videokártyát?

Ahogy arról nemrég a The Guardian beszámolt, a világ hatalmas készlethiánnyal küzd, aminek most értünk el a csúcsához. Jelenleg a krízis olyan nagy, hogy a gyártók egyszerűen nem tudnak hozzájutni a gyártáshoz szükséges elemekhez, a félvezetőkhöz. Ehhez alapvetően két tényező vezetett: a koronavírus-járvány lassítja a termelést, a világjárvány alatt pedig egyre többen igényelnek különböző eszközöket. A  magas kereslet és az alacsony kínálat pedig jelenleg nagy problémát okoz minden technológiai vállalat számára, legyen az a Sony, az Apple (például az iPhone 12 megjelenése kapcsán), vagy a General Motors.

A probléma nem fog rögtön megszűnni

A probléma nem fog azonnal megszűnni azzal, hogy a járványhelyzet véget ér. Jelenleg mindenki azzal küzd, hogy minden gyártó elegendő félvezetőhöz jusson. Ez azonban nem olyan egyszerű. A The Guardian szerint akár két évig is eltarthat egy olyan gyár létrehozása, mely képes a chipek előállításához szükséges komplex gyártási rendszerekre. Ezek valószínűleg létre fognak jönni, de időbe telik, mire minden igényt ki lehet elégíteni.

Jelen pillanatban minden embernek egyre nagyobb szüksége van technikai eszközökre, mint bármikor máskor. A járvány miatt új számítógépek, telefonok, otthoni multimédiás eszközök, kamerák és mikrofon válnak fontossá.

Még az Xboxot is érinti a helyzet. Bár való igaz, hogy jelenleg inkább a PS5 küzd hatalmas készlethiánnyal, ez nem jelenti azt, hogy a Microsoft nyugodt lehet. A Microsoft is megerősítette, hogy az új generációs Xbox konzolok valamikor az év végén elfogynak.

Egy technológiai elemző, Niel Campling szerint jelenleg a kínálat és kereslet viharában élünk. Egy olyan új szintű kereslet jelent meg, mellyel nem lehet lépést tartani. Mindenki válságban van, és ez csak egyre rosszabb lesz.

Röviden ez azt jelenti, hogy ha a jövőben szeretnénk valamilyen technológiai eszközt vásárolni, az nem lesz egyhamar elérhetőbb vagy olcsóbb. Válság van.

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×