A Facebook nemrég egy új, gyerekcipőben járó technológiát mutatott be, mely képes leolvasni az agyunkból, hogy mit akarunk, így irányíthatjuk az AR világot is.

Miközben számtalan filmben láttunk már olyat, hogy valaki egy holografikus megjelenítőt pusztán a kezével és ujjaival irányít, talán a jövőben ez nem is elképzelhetetlen. Legalábbis az biztos, hogy a Facebook technológiai fejlesztőin nem fog múlni. Most ugyanis

a Facebook Reality Labs egy igen különleges és látványos dolgokra képes eszközzel állt elő.

Természetesen ebből az eszközből még nem készült prototípus, de egy látványos videóban már látható, hogy mire is képes. A tervezett karkötő elvileg arra képes, hogy az agyból a kézbe és az ujjakba küldött jeleket digitális utasításokká alakítsa, amivel akár egyetlen gondolattal utasítást adhatunk a gépeinknek, vagy épp kezelhetjük vele az AR-t (kiterjesztett valóságot).

A technológia valószínűleg a VR játékiparban is jó szolgáltatot tenne, hiszen nem lenne szükség bonyolult kontrollerekre, úgy irányíthatnánk és foghatnánk meg mindent, mint a valóságban.

A gép nem a gondolatainkban olvasna, hanem dekódolja, hogy mit tervezünk tenni legközelebb. A gép felismeri, melyik neuron jelenti mondjuk a bal- és a jobboldali mozgást, így “okoskattintás” születik, hiszen arra is csak gondolni kell. Így akár gondolattal is lehet kurzurokat irányítani.

Ahogy az elején írtuk, a technológia nagyon látványos, de még gyerekcipőben jár, tehát még sokat kell várni arra, hogy megjelenjen. Mindenesetre ötletes.

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

×