Új sorozatunk első részében a legnépszerűbb CS:GO pálya kerül terítékre.

Pályatörténet

Új sorozat indul a Leet.hu oldalán, amelyben a Counter-Strike: Global Offensive pályáit fogjuk szemügyre venni. Az egyes részekben górcső alá vesszük a Valve játékának összes helyszínét, legyen szó akár a hatályos map pool legnépszerűbb pályáiról, vagy éppen a korábbi Operation kampányok elfeledett remekeiről. Mikor és ki készítette, hogyan változott az évek során, milyen érdekességek és háttérsztorik fűződnek hozzá? Cikkeinkben igyekszünk majd minden kérdést megválaszolni és az összes apró részletre kitérni. Tarts velünk te is, hogy alaposan megismerhesd a CS:GO összes helyszínét!

Egy rajongói alkotás Mirage „A” lerakójáról. (Kép: WangY, ArtStation)

A marokkói szellemváros

Sorozatunk első részében azt a pályát fogjuk szemrevételezni, amit aligha kell bárkinek is bemutatni, hiszen 2013 júniusi bekerülése óta a casual és a profi meccseken is ez bukkan fel a legtöbbször. Ennélfogva a története is sokakat érdekelhet, amivel bizonyára csak kevesen foglalkoztak mélyrehatóan. Mirage felépítése egy közel-keleti városra emlékeztet, de – a marokkói építészethez való hasonlósága miatt – feltehetőleg az észak-afrikai országban található. Bár a legtöbb pályához köthető valós helyszín, Mirage ebből a szempontból kivételt képez, így megalapozott a gyanú, hogy a készítőt nem egy tényleges város ihlette.

Így változott meg az „A” lerakó CT kezdő felőli része a 2013-as nagy frissítés során. További képeket és a folyamattal kapcsolatos információkat ezen az oldalon találtok. (Kép: Counter-Strike Blog)

Fejlesztés

Ha már említést kapott az alkotó, akkor folytassuk vele: a szóban forgó személyt Michael „BubkeZ” Hüll-nek hívják. A svéd úriembernek számos pályát köszönhetünk, Mirage mellett többek között ő készítette Engage, Swamp, Iris, Waterfall Residence és Thrill mindegyikét – utóbbi ráadásul a 2017-es Operation Hydra-ba is bekerült. BubkeZ nem csak CS:GO-hoz, hanem a Diabotical nevű aréna FPS-hez is kreált pályákat, emellett tizenkét évig aktív Quake II játékos volt, sőt még a svéd nemzeti csapatba is többször bekerült. A készítő az egyik legnépszerűbb CS:GO tartalomgyártónak, az angol Philip „3kliksphilip” Dyer-nek egy interjút is adott, amelyben sorra vették Mirage fejlesztésének főbb mérföldköveit.

 

Érdekességek

  • Mirage eredetijét is Michael „BubkeZ” Hüll készítette, amely a Strike nevet kapta és eredetileg a Cyberathlete Professional League (CPL)-hez készült (ebből adódik a kódneve: de_cpl_strike). BubkeZ később elkészítette a map „nem-CPL” verzióját is, amit ekkor már Mirage-nek nevezett el. Ez aztán egy rendkívül népszerű közösségi pálya lett, aminek a CS:GO-t megelőzően még egy CS:Source-os verziója is elkészült.
  • A pályán két televízió is található, amelyek mindegyikén az SMPTE színskálája (hét függőleges csík a képernyő felső kétharmadában) látható. Ha rálövünk, vagy késsel megszúrjuk a TV-t, akkor a képernyő sötétre vált.
  • Mirage 2016 nyarán (Indonéziában 2017 elején) bekerült az ázsiai piacra tervezett Counter-Strike Online-ba is, ahol így néz ki.
  • A pályán kívül eső részen találhatunk egy autót, rajta „69HZ27C” rendszámmal (69 hertz, 27 celsius), felette „America” felirattal. Az autó megtalálható a szintén Valve fejlesztésű Left 4 Dead 2-ben is.
  • Mirage az egyetlen pálya, ami az eddigi összes Major eseményen a map pool részét képezte.
  • A felhasznált textúrák miatt a pálya eredetileg Italy-hoz hasonlított, ám ezeket később megváltoztatták Dust II-es behatású textúrákra, hogy jobban reprezentálja a marokkói stílust.
  • A profi mérkőzéshez kapcsolódó legemlékezetesebb momentum éppen egy Major tornán, a 2016-os MLG Columbus során jött össze, mégpedig Marcelo „coldzera” David-nak köszönhetően. A Luminosity Gaming brazil játékosa a Team Liquid elleni mérkőzésen, a „B” ház előtti teherautónál lőtt egy négyest, közte három nozoom fraggel, melyek egyike ráadásul egy dupla volt. A fejlesztő ennek emléket is állított egy graffiti formájában, amin egy AWP-t láthatunk szárnyakkal, felette négy vörös koponyával.

A pályához köthető legikonikusabb helyszín: coldzera jelenetének a falon is emléket állítottak. (Kép: AFK Gaming)

Mit gondolsz, szüksége van Mirage-nak ráncfelvarrásra? Na és a kedvenc pályáid listáján hol foglal helyet? Írd meg nekünk kommentben!

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×