Kimutatás az elmúlt nyolc esztendőből.

Története során már számtalan helyszínen játszhattunk CS:GO mérkőzéseket, de azt nem sok pályáról mondhatjuk el, hogy a profi összecsapásokon való használatig is eljutottak. Szám szerint tizenegy ilyen map van, de közülük Tuscan és Season is csak néhány alkalommal került terítékre. Bizonyára akadnak olyan olvasók, akik számára nem cseng ismerős ez a két pálya, de a többi kilencet aligha kell bemutatni bárkinek is:

Mirage, Inferno, Dust2, Train, Overpass, Nuke, Vertigo, Cache és Cobblestone.

Utóbbi kettő jelenleg a Tartalék csoportba tartozik, de a többi pálya jelenleg is az Aktív csoport része, továbbá a profi mérkőzéseken is ezek kerülnek napról-napra képernyőre. A cikk írásának pillanatáig 89 801 hivatalos találkozón (jelen értelmezésben: egy találkozó egyenlő egy pályával) vagyunk túl, így tehát a reprezentatív statisztikák összeállításához is van miből meríteni.

NiP vs. PRiME: A legrégebbi találat a HLTV közel 90 ezer mérkőzést tartalmazó adatbázisában. (Forrás: HLTV)

A kezdetek

A HLTV által elsőként nyilvántartott profi mérkőzés a svéd Ninjas in Pyjamas és a dán PRiME nevével fémjelzett Go4CS:GO Cup #6 döntője volt, ahol 2:0-ra a nindzsák nyertek. Kettejük párharcára 2012 szeptember 13-án került sor, küzdelmük színhelyéül pedig Inferno és Mirage szolgált.

Aztán az első igazi megmérettetést a DreamHack Valencia jelentette, szintén 2012 szeptemberében. Ott elsősorban Nuke, Dust2 és Mirage bizonyult népszerűnek – előbbit hétszer, utóbbi kettőt pedig egyaránt négy alkalommal játszottak a csapatok.

Most viszont lássuk, hogy összességében melyik a legjátszottabb pálya a profik körében!

Valószínűleg a válasz nem fog meglepetést okozni, hiszen az Aktív csoportban egyetlen pálya van, ami a kezdetek óta bent van és egyszer sem került ki, ez pedig nem más, mint Mirage. A HLTV adatállományában található közel 90 ezer mérkőzésen mindent egybevetve 17 759-szer került elő Mirage, ami az összesen lejátszott meccsek nagyjából 20%-át jelenti. Arra azonban reális esély van, hogy legközelebb ez a pálya kap majd ráncfelvarrást, így például a 15 143 mérkőzéssel álló Inferno megközelítheti a listán.

A Major versenyek felhozatala: Mirage kivétel nélkül minden tornán a map pool része volt. (Forrás: Liquipedia)

Összesítés

A fenti képen is jól látszik, hogy Mirage mindvégig jelen volt a CS:GO Major versenyein is, de érdemes megjegyezni, hogy Overpass is csak azért maradt le az első kettőről, mert csak 2013 decemberében, a Winter Offensive frissítéssel, (Cobblestone-nal egyetemben) került be a játékba. Persze a kisebb-nagyobb változtatások ezt a pályát sem kerülték el, de az Aktív csoportból nem vették ki a fejlesztők.

Nézzük most számszerűen is, hogy miként teljesített a kilenc pálya a több, mint nyolc esztendő során, népszerűségi sorrendben:

  • Mirage – 17 759 alkalom
  • Inferno – 15 143 alkalom
  • Train – 11 471 alkalom
  • Dust2 – 10 189 alkalom
  • Overpass – 9 971 alkalom
  • Cache – 8 947 alkalom
  • Nuke – 8 426 alkalom
  • Cobblestone – 5 797 alkalom
  • Vertigo – 2 053 alkalom

A listát érdemes kiegészíteni a fentebb már említett Season és Tuscan párosával: előbbi 47-szer, utóbbi pedig mindösszesen két showmérkőzésen (2015-ben, illetve 2020-ban) került elő. Néhány hónappal ezelőtt sokakat lázba hozott az a hír, hogy Tuscan hamarosan visszatérhet, mindezt a pálya készítői jelentették be.

 

Zárásképp álljon itt egy legendás jelenet, ami Tuscan-hoz fűződik. A 2010-es Arbalet Cup-on járunk, mégpedig egy Natus Vincere vs. fnatic mérkőzésen, ahol Edward néhány másodperc alatt kivégezte a teljes svéd csapatot. Az USP-vel összehozott ACE joggal került be számtalan olyan összeállításba, amelyek az 1.6-os verzió legszebb momentumait foglalják magukba. Bízzunk benne, hogy nemsokára valóban visszatérhet a régi klasszikus!

Neked melyik a kedvenc pályád? Esetleg van olyan Workshop map, amit szeretnél viszontlátni a profi meccseken is?

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×