A német kormány egyértelműen kimondta, hogy a lootboxokkal csak felnőtteket célozhatnak, mert az szerencsejátéknak minősül.

A lootboxok problematikussága állandó vitatémát biztosít a különböző kormányok és a játékkiadók számára. Míg előbbi komolyabb szabályozások alá vonná a szerencsecsomagokat, amiket a szerencsejátékokhoz hasonlítanak, addig utóbbi azzal érvel, hogy rendszerük remekül működik, a játékosok is szeretik, és nem alakítanak ki a gyermekekben szerencsejáték függőséget.

A lootboxokkal mi is foglalkoztunk már egy Leet podcastben, ahol többek között arról is szót ejtettünk, hogy a kormányoknak ideje lenne jóval határozottabban és hatékonyabban fellépniük a kiadókkal szemben.

A német állam most úgy tűnik, hogy precedens értékű szabályokat hoz a gyermekek védelmének érdekében, és alaposan megregulázza azokat a kiadókat és fejlesztőket, amelyek lootboxokkal csinosítanák ki a játékaikat.

 

A GamePressure értesülései szerint (a Der Spiegel-re hivatkozva) a német kormány kimondta, hogy a lootboxok szerencsejátéknak minősülnek, amiket a jövőben ennek megfelelően is fognak elbírálni.

Mindez azt jelenti, hogy azok a játékok, amik véletlenszerű cuccokat rejtő kibontható csomagokat tartalmaznak – függetlenül a játék stílusától, dizájnjától, erőszakosságától – a legmagasabb korhatárbesorolást kapják.

Minden lootbox-gyanús címet a ‘Federal Ministry for Family Affairs, Senior Citizens, Women and Youth’ német minisztériuma fog átvizsgálni, amit az 1994-ben létrehozott USK-besorolási rendszer alapján fognak felcímkézni (Németország sajátja). Mindez azért jelentős lépés, mert Németországban a játékok korhatárbesorolását igen szigorúan veszik; játékokat csak hivatalos okirattal – bizonyítva az életkort – lehet vásárolni.

Lootboxes Only for Adults, New German Law One Step Away - picture #1

Kép: Gamepressure

Az új szabályozás például olyan játékoknak lesz kifejezetten fájó, mint a FIFA sorozat, ami jelenleg az egyik legalacsonyabb korhatárbesorolásba tartozik – szinte – az egész világon, Magyarországon 3 éves kortól ajánlják. Ez azért különösen érdekes, mert ebben a játékban van leginkább jelen a lootbox rendszer, és ebben a játékban ösztönzik a játékosokat ezeknek a csomagoknak a megvásárlására is.

Az EA, ha a továbbra is a 3-os besorolásba szeretne tartozni, akkor teljesen ki kell vennie az Ultimate Team-ből a véletlenszerű csomagokat, vagy teljesen át kell dolgoznia a rendszert. Ellenkező esetben a lehető legmagasabb kategóriába fog tartozni, ami ha drasztikusan nem is (nyilván kijátszható a dolog), de kihatással lehet az eladásokra is, mivel a német boltokba nem rakhatják ki a felnőtteket célzó alkotásokat.

A szabályozás egyelőre még csak egy tervezet, aminek át kell mennie még a Bundesrat-on, ami leghamarabb valamikor tavasszal meg is történik majd.

Remélhetőleg hamarosan egyre többen szegődnek a német minta nyomába.

Neked mi a véleményed a lootboxokról?

Szerintem teljesen jó dolog, nincs vele semmi probléma!
Nem démoni a cucc, de rá férne egy kis szabályzás!
Komolyabban kellene szabályozni, pont úgy, ahogy a németek teszik most!
Én betiltanám úgy, ahogy van! Semmi keresni valója nincs a szerencsejátéknak a játékokban!

Created with Poll Maker


https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×