Így is meglepően jó eredményeket produkált a kártya.

Korunk hardverei elképesztő teljesítményre képesek, ám ezzel a legtöbb esetben egyre növekvő melegedés is jár. Persze nem kell féltenünk a mérnököket, a többventillátoros léghűtések mellett már a vízhűtéses megoldások is kezdenek beszivárogni az alsóbb árszegmensbe is, így ez manapság már nem okozhat problémát.

Ezzel együtt jár egy másik dolog is: a ventillátorok, pumpák zaja. Hűteni kell a processzorunkat, a videókártyánkat és persze a gépházban is kellemes légáramlatot kell keltenünk, hogy kényelmesen távozhasson a meleg levegő. Persze a gyártók igyekeznek ezen is segíteni ahogy lehet. Jó példa erre a VGA-k félpasszív ventillátorai, melyek csak akkor pörögnek fel, ha ténylegesen terheljük is őket valamilyen nagy erőforrást igénylő dologgal.

Turemetal

A Turemetal gyakorlatilag egy egyszemélyes cég, mely igazán prémium és drága gépházak gyártására specializálódott. A Turemetal UP10 névre hallgató modelljüket nem igazán találjuk meg 230 ezer forint alatt.

Oké, de miért kerül ennyibe?

A válasz erre is egyszerű. Teljesen passzív, zajmentes megoldásokat kínálnak a vevőknek. Az egész gépház gyakorlatilag egy nagy fémkocka, maga a ház is a termelt hő elvezetésére szolgál. Ez sem ördögtől való megoldás, az Apple is hasonló elven építette ki a teljesen passzív Macbook Air M1 hűtését.

Nem spóroltak az anyaggal – Turemetal UP10

A gyártó állítása alapján a termék simán megbirkózik egy 140W CPU és 160W GPU kombóval is. Így akár egy i7-9700 és RTX2060 is teljesen zajmentesen tudna működni a szobánkban, anélkül, hogy a hőmérsékletek miatt kellene aggódnunk.

A hőcsövek

A 300 wattnyi teljesítmény elvezetéséről a gondosan megtervezett és rengeteg hőcsővel felvértezett hűtési rendszer gondoskodik. A fenti képen láthatjuk is ennek a leegyszerűsített felépítését, nem bízza a véletlenre a dolgot a gyártó az már biztos.

RTX 3080 vs. Turemetal

 

A Turemetal tulajdonosa február elején egy nagyon érdekes Twitter bejegyzéssel jelentkezett. Egy átalakított UP10 házban az AMD 5600X és RTX3080 párosát izzasztotta meg. Szó szerint kell érteni, hiszen a VGA kártyák nagy ellenségét, a Furmark stresszteszt programot futtatta a masinán. Ezt a programot tényleg csak a stabilitás tesztelésének érdekében illik használni, benchmarkra, valós körülmények közötti hőmérséklet vizsgálatára bőségesen elegendő egy 3DMarkot vagy épp egy Ungine Valley-t indítani.

Furmark – 87 fok – 346W

A gép teljes fogyasztása 410 watt volt, ebből csak a kártya 350 wattot kért magának. Az eredmény azonban meglepően kellemes volt, 87 fokig melegedett a kártya. Persze ez elsőre akár soknak is tűnhet, de a teljesen passzív hűtést és futtatott programot tekintve nincs szégyenkeznie a háznak. Játékok alatt bőven a használható hőmérséklettartományban futna az RTX 3080.

Az persze megint más kérdés, hogy kinek érhet meg 250 ezer forintot egy teljesen hangtalan ház. Főleg annak tudatában, hogy fejhallgatóban szórakozik a legtöbb gémer. Ti mennyire tűritek jól a számítógépetek zaját?

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×