Ami pedig halott, az nem halhat meg többé.

A Counter-Strike: Global Offensive berkein belül ősrégi mémnek számít mind az „NA CS halott” kifejezés, azonban mostanra egy olyan folyamat végstádiumában járunk, amelynek zárójelenete ténylegesen az észak-amerikai CS:GO végzetében fog realizálódni. Most, hogy elkezdett lepörögni a stáblista, látjuk igazán azt, hogy mekkora jelentősége és hatása volt az NA CS-nek és, hogy mennyire nélkülözhetetlennek számított hosszú esztendőkön keresztül. Hatalmas szervezetek, lehengerlő versenyek, profi játékosok, streamerek és pótolhatatlan arcok tucatjai fűződtek az észak-amerikai régióhoz.

És nagyon úgy néz ki, hogy ez most mind a múlt ködös homályába vész.

Beskatulyázás

Ahogy azt már fentebb is jeleztem, és ahogy azzal valószínűleg a legtöbb CS:GO rajongó is tisztában van, az észak-amerikai CS:GO mindig is humor tárgya volt. Ebben persze nagy szerepet játszott az EU és az NA mezőny egészséges versengése és egymás heccelése, de azért az amerikaiak is alaposan kitettek magukért, hogy kishitűen és lemondóan viszonyuljanak hozzájuk. És hogy mi az oka a főként európaiaktól érkező borúlátó hozzáállásnak? Nos, ennek részletes kifejtése egy háromórás buszútra elegendő olvasnivalót eredményezne, így most csak röviden:

Egész egyszerűen nem tudtak felmutatni semmit, legyen szó akár egyéni, akár csapatsikerekről.

Elég, ha csak ránézünk a Major versenyekre: az eddigi tizenöt tornán tizenegyszer európai, kétszer brazil, egyszer pedig CIS győzelmet láthattunk és mindösszesen egy észak-amerikai siker született, mégpedig 2018-ban, a Cloud9 jóvoltából. Tény és való, hogy akkor és ott, hazai pályán kijött a lépés a C9-nek, de sem előtte, sem pedig utána. Ráadásul annak a sztorinak is mi lett a vége? Két hónap múlva szétesett a csapat és júliusra már csak RUSH, illetve autimatic maradtak a Major-győztes felállásból.

Skadoodle elérzékenyül a Major-győzelmet követően. (Forrás: TalkEsport)

Ha már a Cloud9 szóba került, nézzünk rá a játékosok egyéni eredményeire a Major eseményeken! A bostoni győztes csapat AWP-se, Skadoodle tíz nagy versenyen járt, ebből egyszer tudott kijutni a csoportból. Minderre egészen a kilencedik alkalomig várnia kellett, ezzel szemben például DeadFox-nak már másodjára összejött a playoff. Nagyot billen a mérleg Skadoodle felé, lévén, hogy ő a végső győzelemig menetelt első rájátszása alkalmával, de efféle „one time wonder” már sokaknak összejött a CS:GO története során.

Exodus

Néhány hónap leforgása alatt számtalan észak-amerikai játékos, edző, csapat és szervezet hagyta ott a CS:GO világát. A jelenség először csak a feltörekvő fiatalokat és a kiöregedett veteránokat érintette, akik összecsomagoltak és elmentek, hogy a frissen megjelenő VALORANT-ban próbáljanak szerencsét. Aztán a Riot játéka körüli felhajtás egyre inkább lecsengett, de az NA CS:GO helyzete csak még rosszabb lett. Egyre többen hagyták ott a legnépszerűbb lövöldét és ekkor már nem csak egyének, hanem hatalmas organizációk is beálltak a sorba. A játékosok és edzők listája végeláthatatlan lenne, de a szervezetek névjegyzéke sem rövid:

  • NRG – elébe mentek a járvány és a VALORANT okozta helyzetnek, még 2019 őszén otthagyták a CS:GO-t
  • eUnited – nem tudtak fenntartani csapatot
  • 100 Thieves – nem akartak fenntartani csapatot, top 10-es felállást dobtak ki a kukába
  • New England Whalers – nem tudtak fenntartani csapatot, pedig már sorra jöttek a sikerek
  • Chaos – megnyertek zsinórban két NA versenyt, top 20-ba kerültek, majd feloszlatták a CS:GO divíziót
  • Gen.G – több felállással is próbálkoztak, de rendre besültek, így feloszlatták a divíziót, alig egy évvel az indulás után
  • Cloud9 – leléptek az NA régióból, európai többségű CS:GO csapattal és európai székhellyel rendelkeznek
  • Triumph – sorra veszítik el a játékosaikat, pedig az eredeti lineup-ban óriási potenciál volt
  • Evil Geniuses – tavaly ősszel világelsők voltak, de lassan már a top 20-ból is kicsúsznak

Comment
byu/j0dd from discussion
inGlobalOffensive

Keserű jelen (és jövő?)

A fenti felsorolásban dőlt betűvel jelöltem azokat a szervezeteket, ahol még lehet remény, de van egy olyan érzésem, hogy a Triumph sem fogja sokáig húzni, miközben a Cloud9 – két egyesült államokbeli játékosa ellenére – egyre kevésbé nevezhető észak-amerikai csapatnak. Tehát reálisan nézve a dolgokat, két olyan szereplő maradt, amely hellyel-közzel felveszi a versenyt a többi régióval, a Liquid és az Evil Geniuses.

Az észak-amerikai ranglista nem ad okot bizalomra. (Forrás: HLTV)

Hozzáteszem, hogy itt sem teljesen NA felállásokról van szó, hiszen utóbbiban egy bolgár, előbbiben pedig egy brazil játékos is szerepel, ráadásul az EG-nek az edzője is brazil. Ha ezt a kis akadékoskodást félretesszük, akkor is elmondhatjuk, hogy mindkét szervezet látott már szebb napokat a CS:GO világában. A Liquid 2019-ben megnyerte az Intel Grand Slam második szezonját és 18 héten át volt világelső, de még 2020 közepéig is stabilan a top 5-ben szerepeltek. Az Evil Geniuses 2020 szeptemberében lett világelső, de tarikék azóta már egészen a 18. helyig visszacsúsztak, jelenleg a tizenötödikek.

Vajon FalleN segíthet a Liquid-nek megmenteni az NA régió becsületét? (Forrás: cmd368)

Amilyen a fa, olyan a gyümölcse

Összességében tehát elmondható, hogy számos tényező szerepet játszott az észak-amerikai CS:GO lejtmenetében. Akadtak szervezetek, akik nem láttak akkora lehetőséget benne, mint más játékokban, vagy csak szimplán rosszabb eredmények jöttek, mint a többi divízió esetében. Számos organizáció a pénz hiánya miatt szállt ki, ők egész egyszerűen nem tudták financiálisan támogatni a csapatukat. Erre dobott még egy jó nagy lapáttal a globális járvány is, úgy vélem, hogy ezt nem nagyon kell megmagyarázni. Ezek fényében nem meglepő, hogy sok-sok játékos és edző élt a lehetőséggel és azonnal átnyargalt a Riot Games lövöldéjébe, hátha ott majd jobban alakulnak a dolgok – akár egyéni és csapatsikerek szempontjából, akár szervezeti és gazdasági szinten.

Az észak-amerikai pénzemberek egész egyszerűen nem látták jövedelmezőnek az NA CS:GO-t, ami szomorúnak ugyan szomorú, de egyáltalán nem meglepő. Szóval fogták a cókmókjukat és új vizekre eveztek. A VALORANT jelenti majd a megváltást? Ezt egyelőre nehéz megítélni. Ha az Overwatch-hoz hasonlóan ott is kiépül egy franchise rendszer, akkor nem kérdés, hogy hatalmas jövője lesz. Innentől kezdve a Riot Games és a nagy versenyszervezők kezében pattog a labda, hogy egy erre alkalmas játékot, színvonalas versenyeket és egy esport címhez megfelelő légkört biztosítsanak.

Te mit gondolsz, sikerülni fog nekik? És az amerikai CS:GO helyzetét hogy látod, lehet ebből még valami? Vagy a Liquid és az EG már csak az utolsó mentsvár? Írd le véleményedet, kíváncsiak vagyunk rá!

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×