Sokan előre temették a GeForce NOW-t, ami pár millió előfizetővel most jól rájuk cáfol.

Mikor egy évvel ezelőtt megnyitotta kapuit a GeForce NOW PC-s játékstreaming szolgáltatás, az első sorban csápoltam, és meglepetten konstatáltam magamban, hogy ugyan közel nem működik tökéletesen, de bőven van benne potenciál. Hogy miért is gondoltam – és vélekedek a mai napig – így egyáltalán nem titok: egy jó és stabil internet szolgáltatás még mindig jóval olcsóbb, mint nulláról felépíteni és fejlesztgetni egy gamer PC-t.

Ezzel a véleményemmel pedig bizonyítottan nem vagyok egyedül, derül ki legalábbis az NVIDIA legfrissebb jelentéséből, hiszen már több mint 6 millió aktív NOW felhasználó kóricál a világban.

Mindez aligha lehet meglepő, hiszen a szolgáltatás óriásit fejlődött az elmúlt évben. Az késleltetés a kezdeti időkben tapasztaltakhoz képest a töredékére csökkent, a felhőből a gépünkre streamelt kép minősége is sokat javult, ami mára már tényleg minimális szétcsúszásokat produkál, azokat is csak 1-1 másodpercre.

Képtalálatok a következőre: geforce now

A játéktárral ugyan voltak problémák, mivel több kiadó egyik napról a másikra távolította el a játékait a kínálatból, ám ez sem gátolt meg egyeseket abban, hogy beálljanak a szolgáltatás mögé. Ilyen volt az Epic Games és a Ubisoft, de szerencsére azért mellettük is akadtak újabb jelentkezők.

Számokban ez 300 kiadó/fejlesztő 800+ játékát jelenti, amiből 80-at teljesen ingyen játszhatunk.

Ebbe csatlakozott be év végén a Cyberpunk 2077, ami pár ezer új játékost biztosan hozott még a NOW-nak. Mindennek tetejébe még csak nem is egy drága mulatság, havonta ugyanis 1800 forintot kellett kipengetni érte – erre jelenleg már újként nem nagyon van lehetőség, egy félév viszont így is megérős kb. 9500 forintért.

Nem is csoda, hogy olyan sokat játszottak, össze is jött 175 millió óra streamelt játékidő.

Mindeközben platformokon is bővülgetnek, hiszen kapott iOS és mobil támogatást is, nemrég már a Chrome böngészőből is rácsodálkozhatunk az RTX ON-ra, hamarosan pedig már az újabb LG tévéken is helyet kap mint letölthető alkalmazás.

A konkurenciához képest is kifejezetten jól teljesít. Noha nem tudni pontosan mennyi előfizetője van a Stadiának és a Lunának, az azért beszédes, hogy előbbi épp most állította le a saját fejlesztésű játékainak készítését, utóbbiról pedig alig hallani úgy bármit is az Apple-el való összeborulásokon kívül. Persze ott van még a Game Pass is a 16 milliós bázisával, de a Microsoft egy teljesen másféle modellben gondolkozik, így tulajdonképpen jól megférnek egymás mellett.

A GeForce NOW elmúlt egy évéből kiindulva kijelenthetjük, hogy a PC-s streamingnek igenis van értelme és létjogosultsága, ha pedig továbbra is ilyen ütemben fejlődnek, akkor a szolgáltatásnak hátat fordító kiadók is biztosan meggondolják majd magukat, ami mindenkinek win-win szituáció lesz, főleg nekünk, játékosoknak. Én legalábbis nagyon szurkolok!

 

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×