Az Egyesült Királyság egyetemén végzett új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a videojátékok hasznosak lehetnek az egyén mentális egészségére nézve.

Nagyon sokszor halljuk azt, hogy milyen rossz hatással vannak a videojátékok a gamerekre. Rontja a szemet a sok monitor és tévé előtt ülés, ami hát-és gerincproblémákat okoz, sőt a játékok erőszakot szülnek és függőséget okoznak- szokták mondani. Ezekben persze van némi igazság, ám valójában minden az egyénen múlik, és nem a játékon. Az Oxfordi Egyetem kutatói viszont most azt hangsúlyozzák, hogy a mentális egészség* szempontjából igenis van pozitív hatása a játékoknak.

A mentális egészség megőrzésében segíthet a játék – derül ki egy kutatásból.

Persze aki sokat olvas a témában, jól tudja, hogy nem ez az első és egyetlen tanulmány, ami a játékok jótékony hatására hívja fel a figyelmet. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya mögött elsősorban Andrew Przybylski professzor áll, aki azt mondja: a játék jót tehet a közérzetnek és a mentális egészségnek. Ez persze attól is függ, milyen játékokkal játszunk. A kutatók példaként említik az Animal Crossing: New Horizons és a Plants vs Zombies: Battle for Neighborville címeket. A kutatásban egyébként összesen 3274-en vettek részt.

„Ellentétben azzal a sok félelemmel, hogy a túl sok játék függőséghez és rossz mentális egészséghez vezet, valójában pozitív összefüggést találtunk a játék és a közérzet között” – mondta Przybylski. Hozzáteszik, hogy a tanulmány nagyon fontos bizonyítékokkal szolgálhat a politikusok számára a játék és a mentális egészség kapcsolatáról.

„A játék olyan tevékenység lehet, amely pozitívan hat az emberek mentális egészségére. A videojátékok szabályozása visszaszoríthatja ezeket az előnyöket.”

Természetesen a tanulmányban használt játékok esetében valóban ez a tapasztalat, de valljuk be: legtöbbünk nem ilyen játékokkal játszik. Az én mentális állapotomról és közérzetemről ne beszéljünk, amikor pörög a Rainbow Six: Siege. A fejlesztők mentális állapotára gondolok olyankor…

Az eredmény ettől függetlenül nagyon pozitív és nagy szükség van arra, hogy a kutatók bizonyítsák, hogy milyen állatok vagyunk mi gamerek. Ma nagyjából 2,7 milliárd ember játszik rendszeresen videojátékokkal világszerte, szóval épp itt az ideje, hogy az emberek szemlélete megváltozzon.

Neked milyen a mentális egészséged a játék miatt?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

*Mentális egészség: A mentális egészség, mint meghatározás, magába foglalja a jólét általános pozitív érzetét, a saját és mások értékességébe vetett hitet, az érzésekkel és gondolatokkal történő megbirkózás, a megfelelő személyes kapcsolatok kialakításának és a lélek stressz utáni öngyógyító képességét.

×