Az Intel új generációs processzorainak nyomában.

A mai napon érkezik az AMD nagy bejelentése, ami a Ryzen 5000-es szériáról fog szólni, ezzel együtt viszont felröppent a hír, mi szerint az Intel hamarosan érkezik az új 11. generációjával processzor fronton.

Egész pontosan elsőként az alaplapgyártók prezentációjájában tűnt fel a titokzatos 5-ös széria, aminek érkezését márciusra datálták. Ez pedig mind tudjuk, hogy általában egybe szokott vágni az új processzorok érkezésével. A pletykát a HDTecnologia is megerősítette, majd nemsokkal később az Intel is nyilatkozott. Egész pontosan a H510, B580, Z590 és W580 érkezése várható jövő év elején a fentebbi grafikonok szerint.

A jó hír, hogy az Intel megerősítette: valóban úton van a 11. generációs „Rocket Lake”, viszont ez csak 2021 első negyedévében fog debütálni. Addig az AMD gyakorlatilag szabad rablást követhet el, ha igazak a nemrég kiszivárgott Zen 3 mérések persze.

Az Intel új szériája már PCIe 4.0 támogatással érkezik, ha pedig minden igaz, végre IPC növekedés is várható. A Rocket Lake platformban az új „Cypress Cove” magok fognak helyet kapni, ami gyakorlatilag a módosított 14 nanométeres „Willow Cove”-nak felelnek meg. Rossz hír viszont, hogy amíg a 10. generáció esetén már 10 magos/20 szálas processzort is felvonultatott a gyártó, addig a 11. generációs Rocket Lake esetén csupán 8 magos csúcsprocesszorokról van szó egyelőre.

Az idő haladtával persze remélhetőleg többet megtudhatunk az Intel új szériájáról, ettől függetlenül az AMD új 5000-es Ryzenei most érdekesebbnek tűnnek..

Ezt láttad már?

Teszt: Mire elég az RTX 3080 egy középkategóriás gamer PC-ben?

×