A Sony döntése nyomán a világon mindenhol az X gomb lesz a megerősítés. Japánban eddig a O volt az, szóval érthető a felháborodás.

Pont a napokban írtunk egy velős cikket a majd 26 éves PlayStation-ről, ahol megemlítettük azt is, hogy a rendszer Japánban, illetve nyugaton kissé eltér. Az egyik lényeges dolog, hogy miközben nyugaton megszoktuk, hogy az X gombbal erősítünk meg valami, vagyis az az OKÉ, és a O a visszalépés, ez Japánban pont fordítva van. Ott a körrel lépünk be, és az X-szel lépünk vissza. Ha valaki játszott már eredeti japán játékkal bármikor, akkor ezt pontosan tudja.

Most a Sony úgy döntött, globálisan egységesíti a metódust, így PS5-ön mindenhol az X lesz az OK.

Mondanunk sem kell, miután a japánok majd 26 éve használják a jól megszokott gombmechanikát, eléggé kiadtak a bejelentésen. Valószínűleg hasonlóan éreznénk magunkat, ha ez fordítva történt volna, és mostantól átalakulna, amit megszoktunk.

Nagyjából minden alkalommal, amikor megjelenik egy új videojáték-konzol, a gyártó azt ígéri, hogy alapvetően megváltozik a játékélmény. Hát, a japánok számára meg fog. Pár nappal ezelőtt a Sony jóvoltából több japán újságíró próbálhatta ki testközelben a PS5-öt. Kiderült például, hogy nagyon szépen oldották meg a hűtést. A videók nyomán a japán nézőknek feltűnt, hogy az X gombot kell használni a választások megerősítésére, és a kört a visszalépésre.

 

Ha ez nem lenne elég, ez nem csak a PS5-re vonatkozik, ugyanis a Sony most arra kéri a játékfejlesztőket, hogy az X legyen a megerősítés a jövő játékaiban. Valószínűleg mivel a Sony nagy mértékben jelen van a globális piacon, szeretnének egységesíteni. A Sony szerint ez régóta zavart okoz mindez a játékosokban, nyugaton és Japánban is.

Bár a szabványosítás csökkentené ezt a zavart, a japán közönség nincs elragadtatva, ami teljesen érthető. Japánban ugyanis a kör mindig azt jelenti, hogy OK/helyes. A japán iskolai dolgozaton a helyes megoldást bekarikázzák, az X azt jelenti, hogy hibás a válasz. Hivatalos dokumentumokban szintén a kör az elfogadva, az X az elutasítva. Számukra tehát ez a jelrendszer a mindennapok része. Kör az OKÉ, az X a vissza. Nem boldogok most, így a következő kommentek születtek.

  • Nem hiszem, hogy valaha is meg fogom szokni.
  • Ez biztosan ártani fog a PlayStation 5 megítélésének.
  • Olyan érzés, mintha elveszítettünk volna egy háborút.
  • Mivel a PlayStation eredetileg Japánban jelent meg, jó lenne, ha a megerősítés továbbra is a O lenne.
  • Sony = szar. Szerintük melyik országból származnak?
  • Nem tudná a többi ország megszokni a mi rendszerünket?
  • Egyszerűen nem tudom rávenni magam, hogy megvásároljak egy PS5-öt, ha az X a megerősítés.
  • Ez ugyanolyan idegesítő lesz, mint egy NES játékot játszani, ahol valami furcsa okból megalkották a B gombot.

Valóban, az egész egy kulturális különbségből fakad. Az igazi probléma mégis az lesz, hogy megszoktak valamit 25 éven keresztül, ami most megváltozik. Persze talán megoldható lenne a probléma, ha minden játék lehetőséget kínálna arra, hogy át lehessen állítani a gombokat.

Nekünk különösebben valószínűleg nem okoz gondot a dolog, hiszen számunkra nem változik semmi. Mi csak nyomkodjuk az X-et és kész.

Ezt láttad már?

Hat érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál a PlayStationről

×