Idén ünnepli 25. születésnapját a Sony világhírű konzolja, a PlayStation. Összegyűjtöttük pár érdekességet a gépekről, ha már úgyis jön az 5. generáció.

Idén ünnepli 25. születésnapját a PlayStation. Lehet, hogy direkt, bár könnyen elképzelhető, hogy ez puszta véletlen, de pont idén indul útjára az új, ötödik konzolgeneráció is. A Sony masinája először 1995. szeptember 29-én volt megvásárolható Európában. Ez alatt a 25 év alatt temérdek olyan érdekesség történt, amiről érdemes szót ejtetni.

Eredetileg a Nintendon szerettek volna bosszút állni

A kilencvenes években a Nintendo számára készítette el a PlayStation prototípusát a Sony. Úgy volt, hogy a kollaborációból születik meg egy konzol, ami új szabályokat ír a videojátékozás könyvébe. A PlayStation lényegében egy CD-ROM bővítmény lett volna a Super Nintendohoz, ám az utolsó pillanatban a Nintendo kifarolt az együttműködésből és lepaktált a Philips-szel. A bukás nem törte meg a Sony-t, sőt éppen hogy motiválta a japán céget. Megtetszett nekik a videojáték-ipar, s úgy döntöttek, saját konzolt készítenek. Egy olyat, ami majd felveszi a versenyt a Nintendoval. Érdekes, hogy ma már inkább az Xbox ellenlábasaként tekintünk a PlayStationre, nem?

A PlayStationnek van hivatalos kabalája – legalábbis Japánban

PlayStation All-Stars – Sony

Ha azt mondjuk Nesquick, akkor mindenkinek a Tapsi Hapsira emlékeztető sárga pólós nyuszi ugrik be. Vagy ha már Tapsi Hapsinál tartunk, akkor a Looney Tunes név hallatán is biztosan sokaknak a bohókás nyuszi karakter lebeg a legtöbbek szeme előtt. Nos, a PlayStationnek is van saját kabalája, amit nemes egyszerűséggel Sony Catnek hívnak. Sony Cat, vagy más néven Toro Inoue már 1995 óta képviseli a Sony gépét. Olyannyira, hogy több játékban is felbukkant a 25 év során. Többek között a PlayStation All-Stars-ban is.

A kontrollereken látható szimbólumoknak jelentésük is van

Eredetileg a négy szimbólum a játékosokat volt hivatott „irányítani”. A négyzet a játékok menüjét szimbolizálta, a háromszög a játékosok nézőpontját. A kör az „igen”, míg a kereszt a „nem”-ért felelt. Japánban mindig is fontos szerepet játszottak a különböző szimbólumok, viszont érdekes, hogy Európában és Amerikában két gombnak felcserélődött a funkciója. Nálunk a kereszt a kiválasztás és a kör a visszalépés. Mindez egyértelműen a kultúrák közti különbségekből fakad.

Mi a helyzet a PSX-szel?

A megbukott PSX

Sokan a mai napig nem tudják eldönteni, hogy PS1-nek, vagy PSX-nek hívják az első gépet. Ennek az az oka, hogy a kilencvenes években mindenki PSX-nek hívta a masinát, ugyanis ez volt a projekt fedőneve. Oly’ sokáig használták a gépekre ezt a nevet, hogy megragadt, s csak a PS2 megjelenése lazított mindezen. A korai reklámok is még csak PSX-ként említették a Sony konzolját, így nem meglepő, hogy végül ez a név is fennmaradt. Próbált mindezen javítani a Sony azzal, hogy 2003-ban ténylegesen piacra dobtak egy PSX nevű gépet, ami egy digitális felvevő és a PS2 keresztezése volt. Ám egyáltalán nem volt sikeres, így csak Japánban értékesítették őket egy rövid ideig.

A fekete aljú CD-k esete

Egy PlayStation 1-es CD alja

Akinek volt PlayStationje régen, az emlékezhet arra, hogy voltak olyan lemezek, amelyeknek fekete volt az aljuk. Még mindig sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mégis miért használt ilyesmit a Sony? A válasz egyszerű: azért, mert menő volt. Nincs más oka.

Nem volt jó ötlet a műanyag borítás

A kép csak illusztráció

Több olyan esetről is hallani, hogy a felhasználók azért reklamálnak, mert időnként felforr a PS4 konzoljuk. Ez régen sem volt jobb, olyannyira nem, hogy a korai PlayStationök szabályosan el tudtak olvadni. A műanyag borítás megpuhult és eldeformálódott, ugyanis a több órányi játék során konkrétan felforrt a gépezet.

Neked van még PlayStation-öd?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×