A Wikipédia asztali kinézete 10 év után ismét hatalmas átalakuláson megy keresztül, ám a folyamat még hosszú ideig eltarthat.

A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett online világenciklopédia, mely az elmúlt 20 évben a világ minden táján széles körben ismert tudásforrás lett. Ez idő alatt a webhely jelentősen kibővült, és páratlan mennyiségű megbízható és alapos információval egészült ki.

Több mint 53 millió bejegyzést tartalmaz, több mint 300 nyelven.

Noha a Wikipédia tartalma gyorsan bővült, a fejlődéssel a felület nem tartott lépést. Az asztali Wikipédia és más Wikimedia Foundation projektek az elmúlt 10 évben nem kaptak dizájnfrissítést. Ez persze nem marad így.

A Wikipédia ugyanis bejelentette, hogy jelentős átalakítás indul a felületben, ami várhatóan 2021-ig is eltart.

A Wikipedia megjelenése az asztali számítógépeken egy évtized óta először alakul át, hogy az oldal még jobban kiszolgálja a felhasználókat és tartalomkészítőket. A MediaWiki oldalán már néhány GIF is megjelent, amely megmutatja, hogy mit terveznek a fejlesztők. Ha minden igaz, a kezelőfelület átláthatóbb lesz, könnyebb lesz a szerkesztés.

Az egyik első változás az oldalsáv összecsukásának lehetősége lesz, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók elrejtsék a bal oldalon található menüt. Ezzel is minimalizálva a zavaró tényezőket, illetve korlátozva az irreleváns tartalmakat és linkeket.

Ezen kívül javul a kereső is, hogy megkönnyítse a többi oldal megtalálását, sőt a logó is kisebb lesz.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×