Így válaszolnak a Zen 3 startjára?

Már közel egy hónapja, hogy az AMD megszellőztette, hogy nagy bejelentésekkel érkeznek hamarosan. Azóta pedig be is köszöntött a vörös október, ami miatt az Nvidia nemrég meggondolta magát és új időpontot adott az RTX 3070-ek startjára. Mindeközben az Intel csak várt és várt és végül most, pár nappal a Zen 3 startja előtt úgy döntöttek, leviszik a 9. generációs csúcs Coffee Lake processzoraik árát.

A Core i9-9900K most csupán 359,99 dollárba kerül, azaz 109 ezer forintért már beszerezhetjük az 5 GHz-ig boostoló 8 magos, 16 szálas 9. generációs csúcsprocesszort. Nem mellesleg megjelenéskor ezért még 146 ezer forintot kért a gyártó.

Aki kicsit olcsóbban szeretné megúszni, annak jó választás lehet a Core i7-9700K. Itt csupán 8 magot ad az Intel, a HyperThreading ezúttal kimaradt a repertoárból, cserébe viszont az eredeti 359 dollár helyett most csak 289,99 dollárt kérnek érte, azaz 88 ezer forintért vihető már az Amazon amerikai áruházából.

5 GHz helyett itt csupán 4,9 GHz a maximális boost, a 8 magos maximum boostja pedig 4,6 GHz-re rúg, de persze a szorzózármentes „K” dizájnnak köszönhetően bárki szerencsét próbálhat a tuning oltárán, így aztán az 5 GHz-es órajeleket itt is elérhetjük egy kis szerencsével.

Hazai kínálat

Az i7 9700K árdiagramja / Kép: arukereso.hu

Amíg az amerikai vásárlók akár már rögtön le is kaphatják az Amazon virtuális polcairól a processzorokat, a fentebb sorolt akciós árakon, addig hazánkban sajnos várni kell még az árcsökkentésre. Mind az i7 és i9 esetén a fentebbi látvány tárul a szemeink elé, azaz a megjelenési árcédulához képest minimálisan olcsóbban tudunk a processzorokhoz jutni, de az i7 9700K 110 ezer forintos ára messze van még a fentebb hirdetett 88 ezer forinthoz képest.

Remélhetőleg hamarosan mi is megkapjuk a kedvezőbb árcédulákat, de könnyen lehet, hogy erre heteket kell várni, ha megérkezik egyáltalán.

Jól mutatja egyébként ez, hogy mekkora a gond. Az Intel továbbra sem lépett előre IPC teljesítményben, ami részben a csíkszélesség-váltás odázásának köszönhető. Egyelőre kizárólag 14 nanométeres chipeket árusítanak, ami talán az év végére változhat, legalábbis egyes pletykák szerint. Reálisan viszont csak jövőre várhatunk valami igazán újat, ami IPC-ben is képes fejlődést mutatni a korábbi architektúrákhoz képest. Addig is ott az árcsökkentés, mint fegyver az AMD ellen.

Ezt láttad már?

Megjött az ingyenes program, ami 10%-ot dobhat a Ryzenek teljesítményén

×