Igen, Dél-Koreában kötelező sorkatonai szolgálat van, ám most egy törvényjavaslat módosíthat ennek menetén. Talán Faker is megússza.

A kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon is ismert jelenség volt, melyet nálunk 2004 novemberében szüntettek meg. Én is pont megúsztam, bár sorozáson voltam. Toronyőr lettem volna. Nos, Dél-Koreában még mindig van kötelező katonaság, még a világhírű 20-30 év közötti K-pop sztárok, színészek, esportolók számára is.

A híres K-pop sztár, G-Dragon katonaként – Kép: CNN

Változás jöhet

A dél-koreai Naver szerint Jeon Ki dél-koreai képviselő most egy új törvényjavaslatot tervez előterjeszteni, mely elhalaszthatja a katonai szolgálat megkezdését azok számára, akik jelentős mértékben hozzájárulnak az országimázshoz. Így többek között az igen népszerű esportolók is jól járhatnak.

A hírekben az egyik példa maga a League of Legends sztárjátékos, Faker.

A kötelező katonai szolgálat egyébként bizonyos esetekben most is elhalasztható, például középiskola vagy egyetem miatt. A készülő törvényjavaslat állítólag lehetővé teszi, hogy a Kulturális, Sport-és Idegenforgalmi miniszter által ajánlott fiatalok, akik a kultúra és a művészetek területén kiváló eredményt érnek el, pályázhassanak a szolgálat 30 éves korig történő elhalasztására.

Kép: KoreaTimes

Ha ez a jogszabály életbe lép, a színészek, K-pop sztárok és esportolók tanulmányaiktól függetlenül 30 éves korukig eltolhatják a sorkatonaság megkezdését. Ez azt jelenti, hogy Faker még 6 évig folytathatja karrierjét a ligában – ha akarja.

Természetesen a törvényjavaslat még sok változáson mehet keresztül, mire elfogadják. Az viszont biztos, hogy nagy változást hozhat a nagy karriert befutott dél-koreaiak életében. Sok esetben ugyanis világhírű előadók, játékosok karriere törik derékba amiatt, hogy be kell vonulniuk. Utána már nagyon nehéz ismét a köztudatba kerülni, azért is, mert addigra helyükre új tehetségek érkeznek.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×