Igazán sziporkázó hétvégét zártunk mind az LEC-ben, mind pedig az LCS-ben. A legszebb, hogy ennél csak jobb lesz a jövőheti forduló.

Ugyan manapság már számtalan szórakoztató esporttal találkozni a piacon, számomra még mindig a League of Legends a legszórakoztatóbb kompetitív játék. Persze abból a szempontból „hazabeszélek”, hogy ez az a játék, amit az első szezon óta jómagam is nyüstölök, így tényleg betéve ismerek mindent, ami a képernyőn történik. Tíz év alatt pedig akarva akaratlan az ember találkozik a kedvenc játékának profi érájával, s ha tényleg szereti azt, amivel játszik, valószínűleg az esport szcéna rajongójává is válik. Velem is pontosan ez történt.

Mellettem több ezer ember érezte még ugyan ezt, mára pedig ezekből az esportkedvelő rétegekből kialakultak a rajongótáborok. Eleinte még nem volt ennyire erős a ragaszkodás, ám mára jó látni, hogy a kisebb csapatoknak is vannak komoly szurkolói, így tényleg jó hangulatban telnek a hétvégi mérkőzések. (Persze ha valaki LPL, vagy LCK rajongó, annak hétköznap is van mit követni.)

A nyugati nagyok

Nyugaton két komolyabb bajnokságnak van nagy rajongótábora, az LEC-nek, valamint az LCS-nek. A franchising-rendszer bevezetése előtt egy néven futott a két liga, NA és EU LCS-nek hívták őket. Ebből kifolyólag komoly rivalizálások folytak az észak-amerikai, valamint az európai csapatok között, a szurkolók folyamatosan azon pörögtek, hogy melyik régió a jobb. A legendás párhuzamot meglovagolván a Riot Games megrendezte azóta már a Rift Rivals nevű kupát, ami a folyamatosan egymásnak feszülő régiók legjobb csapatait eresztette össze. Ugyan mára már ez a rivalizálás fellazult, ugyanis évek óta nem tudott igazán kompetitív csapatot felmutatni az észak-amerikai régió, attól még mémként megmaradt a kapcsolat.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy a régiókon belül nincsenek klubok közti riválisok. Igazából ott vannak csak igazán!

A régmúlt bajnokai és a jelenlegi királyok

Európában eddig három legendás rivális páros jelent meg az évek során. Ezek közül egy elem mindegyikben szerepelt, a Fnatic csapata. A League of Legends esport korai időszakában a Fnatic kontra SK Gaming meccset neveztük El Classiconak. Ez azért is szellemes, mert a két csapat kapitánya spanyol nemzetiségű volt, xPeke a narancs-feketéket vezette, míg Ocelote a kékeket. Mikor Ocelote visszavonult és xPeke is úgy döntött, hogy új kihívások elé néz, a Fnatic egy rövid időre kihívó nélkül maradt. Átmenetileg az Alliance csapata volt az, ami bejelentkezett az új rivális pozíciójára, ám a klub sikere nem volt hosszú életű.

Majd xPeke ismét felbukkant a horizonton, saját csapatával, az Origennel. Kezdetét vette hát a Fnatic vs. Origen időszak. A régi kapitány rendesen megszorongatta a Fnatic-ot több idényen keresztül, az európai régió akkor élte első virágkorát. Ocelote nem bírta ki, hogy honfitársa sikeresebb nála, így megalapította a G2-t és megtámadta az európai LCS-t. Mindez olyan jól sikerült neki, hogy az Origen hanyatlása után a G2 Esports vette át a Fnatic új riválisának helyét, ami már évek óta stabilan zajlik. Olyannyira, hogy ma már egyáltalán nem a Fnatic-nak áll a zászló, hanem éppen Rekklesék küzdenek azért, hogy még riválisként lehessen tekinteni rájuk. Mind a G2, s mind pedig a Fnatic ugyan annyi Split győzelemmel rendelkeznek Európában, ráadásul mindkét csapat világbajnoki döntőt játszott a közelmúltban. A Fnatic 2018-ban próbálhatott szerencsét az IG ellen, míg a G2-t tavaly ütötte ki 3-0-ra a Worlds döntőben a FunPlus Phoenix. Ugyan a Fnatic-nak már van egy világbajnoki címe, ám azt nem sokan veszik komolyan, ugyanis a játék első szezonja után nyerték, amikor még koreai csapat például nem indult a világversenyen. A G2 cserébe tavaly megnyerte az MSI-t, ami gyakorlatilag egy bajnokok kupájának felel meg.

Bajnokok háborúja

 

A 2020-as tavaszi döntőt – ahogy eddig a legtöbb LEC Split végén – szintén a Fnatic és a G2 vívta. A Perkz és Caps vezette G2 a földbe döngölte a narancs-feketéket, s nyáron úgy tűnt, hogy ez végleg megtörte a Fnatic lendületét. Maradjunk annyiban, hogy hagyott némi kivetnivalót maga után a csapat teljesítménye. Aztán az idény felénél megingott a G2 is, s pár hétig az is kérdéses volt, hogy a két nagyágyú egyáltalán eljut-e a rájátszásig. Végül a Fnatic oldalán kisebb szerencsének köszönhetően sikerült megugrani az akadályt, a G2 Esports pedig olyan játékot mutatott az utolsó hétvégén, ami azért már hajazott a domináns formájukra.

A rájátszás első hétvégéjén a G2 Esports játszott először, a második helyen végző MAD Lions csapatát fogadták. A győztes automatikusan kvalifikálta magát a világbajnokságra, így a tét nem volt kicsi. A MAD esetében bizonyítani kellett, hogy a csapat nemcsak Best of 1 formátumban domináns, a G2 játékosainak pedig feledtetniük kellett a nyári idény bukdácsolásait.

Az összecsapás után felemás érzésekkel állhattunk fel a képernyők elöl. Összességében azt kaptuk, amit vártunk, de véleményem szerint titkon mindenki abban bízott, hogy nem ez lesz a forgatókönyv. A diverzitást ezúttal sem sikerült az európai régiónak megerősítenie, a nagy MAD Lions reménység már a rájátszás második találkozóján elvérzett. A G2 Esports pontosan olyan stabil, lehengerlő teljesítménnyel darálta be az oroszlánokat, mint eddig bárkit. Holott a forduló előtt nem nekik állt a zászló. A rutin és a szunnyadó tehetség kiütközött, a még mindig fiatalnak számító MAD Lions pedig nem bírta a gyűrődést. Az alapszakasz második helye ide, vagy oda, a MAD Lions 3-1-es összesítésben kapitulált a G2 ellen, s ezzel a vesztesek ágán folytathatja tovább az európai rájátszást. A G2 pedig így biztosan ott lesz az idei világbajnokságon, a MAD Lions csapata számára viszont még semmi sincs eldöntve.

A szombati teljesítményével feladta a leckét a G2 Esports a nagy riválisnak. A Fnatic vasárnap találkozott a Rogue-gal, akik azzal, hogy elsők lettek az alapszakaszban, már biztos résztvevői a 2020-as Worlds-nek. A siralmas formában döcögő Fnatic játékosoknak tehát igazán nagy falatot kellett legyűrni a torkukon, hogy ők maguk is kvalifikálva tudják magukat a világbajnokságra. Ha összevetjük a két csapat nyári teljesítményét, akkor nem sok esélyt adtunk volna a narancs-feketéknek.

Aztán jött a Fnatic Playoff Buff és minden kétséget elsöpörtek Nemesisék. Mintha kicserélték volna a régmúlt bajnokait, a harmadik játékon kívül esélyt sem adtak ellenfelüknek. Természetesen emiatt okolható a Rogue felkészültsége is. A meta pontosan olyan irányba változott az alapszakasz és a rájátszás között, ami a leginkább a Fnatic-nak kedvezett. Eddig a tankos jungler karakterek domináltak, viszont most inkább carry központú a pozíció. Selfmade játékstílusának pedig pontosan ez kedvez, be is bizonyította, hogy ha csapata a kezébe adja a stafétát, akkor szinte biztos, hogy elsőként lépik át a célvonalat. Sokak meglepetésére a Fnatic 3-0-ás megsemmisítő vereséget mért a nyári első Rogue-ra, ezzel pedig felső ágon folytatják a rájátszást.

A narancs-feketék is biztosan ott lesznek az idei világbajnokságon, a felső ági elődöntőben pedig a G2 Esports-cal csaphatnak össze. Megint.

Olyan ez, mintha előre meg lenne írva. Még akkor is Fnatic-G2 felső ági rangadót láthatunk, amikor a két csapat továbbjutása is megkérdőjelezhető volt napokkal korábban. Az újra régi domináns formájában tündöklő G2 és a saját stílusát megtaláló Fnatic összecsapása a nyár leginkább várt találkozója lesz Európában. Amikor legutóbb Best of 5 meccset vívtak egymás ellen a fekete-fehér regnáló bajnok győzött 3-0-ra, most viszont biztosan vissza akar majd csapni a Fnatic gárdája. Nem kicsi a tét, a döntőbejutásért fognak játszani, ahol egyébként újból megismétlődhet a párosítás. Persze abba még a MAD Lions, a Rogue, valamint a Schalke 04 is beleszólhat.

Szombat – augusztus 29. – G2 Esports vs. Fnatic – 17 óra.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

 

×