Aki nyomon követi az esport világot, annak biztosan nem kell bemutatni, hogy ki az az Astralis Group, hiszen jelen vannak LoL-ban, CS:GO-ban és FIFA-ban is.

Véget ért az Astralis Group első hivatalos éve, a 2019-es riport is elkészült a cég pénzügyeivel kapcsolatosan. Aki nyomon követi az esport világot, annak ezt az organizációt valószínűleg nem nagyon kell bemutatni. Az ő égiszük alá tartozik az Origen, akik az európai LEC-ben versenyez, továbbá a dán Astralis CS:GO csapat, valamint a Future FC FIFA klub is. Lássuk 2019-ben hogyan is teljesítettek.

Az első év

A cég első hivatalos jelentése szerint az Astralis Group 48,6 millió dán koronát, ami átszámolva 7,1 millió dolláros bevételt szerzett a tavalyi évben. Kiadása is volt bőven a cégnek és végső szummázásban 5 millió dolláros veszteséggel zárta első évét a dán cégcsoport.

De hisz az Astralis olyan menő, nyertek két Majort. Hogy lett mégis veszteséges az év?

Mivel az Astralis Group 2019-en nyarán alakult meg ezért, mint minden új cég életlében rengeteg kiadással kellet számolni. Nagyon ritka, hogy egy cég már az első évében profitot termeljen. Sajnos ezek hosszútávú befektetések, amelyek évek múlva térülnek meg igazán. Mindemellett az Astralis Group volt az első cég, aki tőzsdére vitte részvényeit. Szóval nem kell izgulni, valószínűleg tudják, hogy mit csinálnak a dánok.

Az Astralis Group eredete

Az Astralis története azonban nem 2019-ben, hanem 2016-ban kezdődik, amikor Nikolay Nyholm és Jakob Lund Kristensen megalapította a RFRSH Aps dán cégcsoportot. Megalakulása óta több esporthoz közeli csapat is megfordult nálunk, mint az Astralis, Origen, Heroic vagy Godsent, valamint ők felelnek a Blast Pro Series CS:GO versenysorozatért is. 2019-ben megszakadt a kapcsolat és az Astralis és Origen kivásárlása után megalakult az Astralis Group. Később csatlakozott egy FIFA csapat is.astralis group

Csapatonkénti kiadások és bevételek

Az Astralis CS:GO csapata termelte a cég bevételének 81%-át, ami 5,7 millió dollárt jelent. Ennek ellenére se hozott profitot a dán ötös, mivel a kivásárlási ára a játékosoknak piszok magas volt, és összesen 6,5 millió dollárt költött a cég csak dev1ce-ékra.

astralis group

Az Origen 1,2 millió dollár bevétel mellet 3,2 millió dollárt költött, ami 2 millió dolláros veszteségnek számít. A Future FC FIFA csapata volt az egyetlen, akik profitot termeltek, ők 204 ezer dollár bevétel mellett „csak” 58 ezer dolláros kiadással számolnak. Bár ez kevés lesz a többi csapat kiadásainak fedezésére, mégis csak valami.

Astralis Group szponzorok és koronavírus

Az Astralis Group rengeteg szponzorral kötött már megállapodást, hiszen világszinten is kiemelkedő, amit a csapataik letesznek az asztalra. Nagyon sok helyi, valamint világszínvonalú brand állt be a cégcsoport mögé. Közéjük tartozik a Jack&Jones, Unibet, Secretlab, Turtle Beach, Logitech, Omen by HP, Nocco, Synsam és az Audi is. A koronavírus miatt azonban több partneri megállapodás is veszélybe került, hiszen a cég nem feltétlen tudja teljesíteni a megállapodást, emiatt pedig elesnek a szponzori bevételektől.

Csak remélni tudják, hogy az ínséges idők hamar véget érnek. Bár ők online tovább is tudnak versenyezni, ez még se olyan megjelenés, mint amit egy cég elvár az óriás esport csapatoktól.

Szerinted hogyan írja át 2020-at a koronavírus az esport életében?

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×