Egy év alatt közel 12%-ot vesztett videókártya piacrészéből az NIVIDA, az AMD viszont folyamatosan erősödik.

Ahogy a nagy cégek lezárják a 2019-es pénzügyi éveket, folyamatosan futnak be a tavalyi év piaci statisztikái. Legutóbb a videókártya-piac számai érkeztek meg a három legnagyobb szereplő, az AMD, Intel és NVIDIA tekintetében.

A teljes PC piacra lebontott piacrész alakulásában az AMD és az NVIDIA egyaránt nyertesnek tekinthetőek. Előbbi egy év alatt 13%-ról 19%-ra tudta növelni piacrészét, az NVIDIA pedig 15-ről 18-ra.

A nagy vesztes itt egyértelműen az Intel, egyetlen év alatt ugyanis sokat zuhant a korábban domináns piacrész. Majdnem 10%-ot veszítve már csak 63%-on állnak az összes GPU-t figyelembe vevő statisztika szerint.

Az AiB (add-in board) piacrész tekintetében is jön fel az AMD, itt már ugye az NVIDIA kárára. A piacvezető cég egy éve még 81% fölött állt, mostanra azonban már 69% alá zuhantak. Az AMD pedig ugyanennyit nőtt, 19%-ról immár 31% fölött járnak.

A videókártya-piac tehát továbbra is mozgásban van, 2020-ban is izgalmas év elé nézünk. Hamarosan érkezhet az AMD „RTX-gyilkos” bestiája, de az NVIDIA oldaláról is szivárgott már ki nemrég egy félelmetes kártya. Az egészből persze mi, vagyis a vásárlók fogunk a legjobban kijönni. Ugyanis a gyártók minél élesebben versengenek egymással, annál inkább a fogyasztók kegyeit fogják keresni.

Reményeink szerint tehát egyre jobb teljesítményekre és olcsóbb árakra számíthatunk, hála a kiélezett versenynek.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×