A hír, aminek senki sem tud igazán örülni.

Nagyon úgy fest, hogy az Intelnél nem tudnak igazán úttörőt alkotni, legalábbis a 10. generációs processzorok esetében. Nem volt mit tenni, tovább kellett növelni a fogyasztást, a magasabb teljesítmény elérése érdekében.  A pletykák szerint a kék óriás továbbra is kényszerhelyzetben van, emiatt maradt a 14 nanométeres gyártástechnológia. Ez még nem is lenne gond, ha nagyobb változtatásokat eszközölnének az architektúrán, de úgy tűnik, ez még mindig várat magára, de talán ezeket a következő generációra tartogatják.

Így nem volt mit tenni, növelték a TDP-t, azaz az új generáció többet fog fogyasztani, ráadásul nem is kevéssel.

A Comet Lake-S asztali családja / Kép: momomo

A Momomo egy prezentációban szúrta ki az Intel Comet Lake S generációját, amiben a gyártó asztali processzorairól került le a lepel. Az új processzorokat az Intel 3 kategóriára osztotta, a teljesítményigényes 125 watt fogyasztással bíró darabok mellett a „mainstream” 65 wattos darabok is szerepelnek és természetesen nem maradtak ki a 35 wattos alacsonyabb teljesítménnyel bíró darabok sem.

Az biztos, hogy az új processzorok az előző generációnál többet fognak fogyasztani, szóval jobb hűtővel kell készülni a tulajoknak, ugyanis a megnövekedett melegedéssel számolni kell.

Az Intel ezzel a húzással teljesen eltüntette a 95 wattos kategóriát és 30 wattot emelt a téten, ami lehet, hogy elsőre kevésnek hangzik, de egy laza 30%-os fogyasztásnövekedést jelent a gyakorlatban.

Az eddig kiszivárgott adatok, de sajnos túl nagy változásokra nem kell számítani / Kép: videocardz.com

Jó hír egyébként, hogy a 125 wattot a gyártó állítása szerint le lehet szorítani, akár 95 wattig is, de ebben az esetben természetesen lejjebb kell venni az órajelekből ami teljesítménycsökkenést eredményez. Az etalon ezúttal a 10 magos, 20 szállal megáldott Core-i9, amit a 8 magos/12 szálas Core-i7 követ a sorban. Ami viszont meglepő, hogy a 6 magos, 12 szálas feloldott szorzózárral rendelkező i5 is 125 wattos fogyasztással rendelkezik, míg mondjuk egy i5-9600K alapjáraton még beérte a 95 wattos TDP-vel.

A 4 magos processzorok teljesen eltűntek, ugyanis a legkisebb i3 is megkapta a HyperThreading technológiát, aminek köszönhetően 8 virtuális szállal szerelték ezen típusokat. Nem véletlen, hogy az Intel már nem kér óriási felárat a HyperThreadingért, a technológia ugyanis komoly biztonsági kockázatokat rejt. A szakértők szerint pedig akkor a gond, hogy érdemes kikapcsolni a BIOS-ban az egészet úgy, ahogy van. Mellesleg a Windows 10 legújabb frissítéseivel már rengeteget esett a HyperThreading ereje, a gyakorlatban alig erősebbek a HT nélküli társaiknál.  Az egészre már csak azzal tud rátenni egy lapáttal az Intel, ha új foglalatot vezet be a Comet Lake-S számára. A jelenlegi pletykák szerint pedig pont erről van szó, azaz a Comet Lake-S kizárólag az új alaplapokkal lesz kompatibilis.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

Borítókép: icdn.hu
Forrás: videocardz.com

×