Reszkess Intel, a vörösök nagyon rákapcsoltak!

Az AMD nem titkolt célja, hogy a processzorpiacból a lehető legnagyobb szeletet akarják kiharapni, ezzel lenyomva az Intelt, akik épp gyártási nehézségekkel küszködnek. Az AMD nem bánt kesztyűs kézzel a kék óriással, hiszen amíg az Intel a 14 nanométeres gyártástechnológián ragadt, addig a vörösek már a 7 nm-t nyüstölték, aminek köszönhetően már sikerült beérniük az Intelt, viszont ennyivel nem elégednek meg, ezért teljes frontos támadást terveznek a legfrissebb pletykák szerint.

Tisztán látszik a tick-tock stratégia / Kép: Guru3D

Az értesülések szerint az AMD az Intel által bejáratott tick-tock technológiát alkalmazza, azaz most behozták a 7 nm-es ZEN 2-ket, az architektúrát viszont a ZEN 3-ban fogják tökéletesíteni, azaz a gyártástechnológia marad,

viszont az IPC teljesítménye 17%-kal fog nőni várhatólag, amivel már az Intel sem tud majd mit kezdeni jelen állás szerint.

A SemiAccurate elemzője szerint Az Intel jelenleg óriási bajban van, ugyanis ahogyan azt mindenki tudja: 14 nm-en ragadtak és a mai napig nem tudták megoldani az alacsonyabb csíkszélességre való átállást. Az elemző értesülései szerint a legjobb esetben is leghamarabb 2020 végére sikerülhet átállniuk a 10 nanométerre, ami viszont nem lesz egyből óriási ugrás, ugyanis a jelenlegi egekbe tolt órajeleket biztosan nem fogják tudni megtartani 10 nanométeren, legfeljebb a második generációval érhetnek majd ezek közelébe, így a következő generáció teljesítménye nem fog számottevően javulni.

Az Intel 2019-re ígérte az Ice Lake-et, de mégsem tudták elhozni az asztali környezetbe

A 7 nanométeres átállás pedig leghamarabb 2021 végére várható,

azaz 2021-re érhetnek el olyan szintre, mint ahol jelenleg az AMD áll, mindez a gyártói kapacitáshiánynak köszönhető.

Ennyi idő alatt pedig az AMD könnyen átveheti a vezetést a piaci részesedések felett is, egy ideig pedig túl nagy konkurenciára sem kell számítaniuk. A kérdés csupán, hogy inkább a piaci részesdésre mennek rá, ami alacsony árakat jelentene vagy kihasználják a monopol helyzetet és felverik az árakat, csakúgy, mint az Intel tette a Ryzenek megjelenése előtt. Reméljük a vörösek az előbbi mellett döntenek, azzal mindenki jól járna.

Forrás: Techpowerup, reddit, 3D Center

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×