A videojáték-kiadói óriás, az Activision Blizzard állítólag 2018-ban nem fizette ki az Egyesült Államok szövetségi jövedelemadóját. Persze nem ők voltak az egyetlen cég.

Az Adóügyi és Gazdaságpolitikai Intézet (ITEP) nemrégiben hivatalosan is listázta azokat a cégeket, amelyek nem fizettek szövetségi jövedelemadót a 2018-as évre vonatkozóan. A 60 céget felsoroló listán az Activision Blizzard az első helyen szerepel. De ott van még az Amazon is, ami ugye a Twitch streaming platform tulajdonosa. Az ITEP szerint a vállalatok sokféle törvényes adókedvezményt használnak ki a szövetségi jövedelemadók nullázására – írja a Dexerto.

Az Activision Blizzard 447 millió dolláros jövedelemmel zárt 2018-ban, miközben nem fizetett jövedelemadót. Sőt, 228 millió dolláros adó visszatérítésben részesült, az amerikai adófizetők jóvoltából.

Vagyis egyáltalán nem fizettek adót, sőt még ők kerestek 228 millió dollárt a visszatérítésekkel.

Az Amazon, amely 2018-ban több mint 10 milliárd dollárt termelt, szintén nem fizetett szövetségi jövedelemadót, viszont csak 129 millió dolláros visszatérítést kaptak. A Twitch-et az Amazon 2014-ben 970 millió dollárért vásárolta meg.

Kép forrása: Dexerto

Sokak számára furcsa ez a hír, hiszen ezek a cégek nagyon sok bevételt szereznek és mégsem kellett fizetniük semmilyen adót. A jelenlegi rendszer szerint azonban ez teljesen törvényes, ugyanis létezik erre egy opció. Az Amazon 2018-ban több mint 1 milliárd dollárral tudta csökkenteni jövedelemadóját az adókedvezmények felhasználásával.

Az Activision Blizzard valószínűleg 2019-ben is jó nagy bevételt tudhat majd magáénak, hiszen a cég december 18-án jelentette be, hogy a Call of Duty: Modern Warfare eddig már több mint 1 milliárd dollárt hozott.

×