Habár elméletileg a Valve előírásai szerint mindent szabályosan csináltak, két fejlesztőstúdió játéka mégsem kerülhet ki a digitális bolt polcaira.

Ahogy arról a Gizmodo is beszámolt, a Valve korábban büszkén hivatkozott arra, hogy a Steamre gyakorlatilag bármilyen játékot kienged, amíg az nem ütközik semmi illegálisba, vagy nem sima trollkodás. Most azonban néhány aktivizmusban is elmerülő fejlesztőstúdiónál azt tapasztalták, a hongkongi tüntetések említése is akadályokba ütközhet.

A Liberate Hong Kong című alkotásban például fekete ruhába öltözött tüntetőként szabadulunk ki a város utcáira, és ott kell megpróbálnunk kikerülni a könnygázgránátokat és gumilövedékeket. A fejlesztők október 18-án kérvényezték a játék felvételét a Steamre. A normál átfutási idő 3-5 nap szokott lenni, ehhez képest még mind a mai napig nem került be a boltba a játék. A hongkongi disztópiát interaktív képregényként feldolgozó Karma fejlesztői is hasonlót tapasztaltak.

https://www.youtube.com/watch?v=JgrZ7Vy1eAw

 

A Karma fejlesztői megmutatták a Gizmodo újságíróinak a Valve-tól kapott levelet, melyben arra hivatkoznak, hogy „a megosztó, és potenciálisan illegális tartalom” miatt tart ennyi ideig a játékok ellenőrzése. Úgy tűnik, a Blizzard után a Valve is kényesen kezeli a hongkongi tüntetéseket, és valószínűsíthető, hogy tart attól, hogy ezen játékok kiengedése a platformra piacvesztéshez vezetne Kínában.

Szerintetek várható ugyanolyan reakció a Valve lépésére, mint annak idején Blitzchung kitiltására?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×