A sci-fibe illő hologramok ráadásul nemcsak, hogy szabad szemmel láthatók, de tapintással is érzékelhetők, sőt, hangot is tudnak kiadni.

A dél-angliai Sussex Egyetem kutatói új technológiát dolgoztak ki a hologramok megjelenítésére – számolt be róla a TweakTown. A technológia lényege, hogy két vízszintesen elhelyezett hangszóró között a hang hatására egy apró fehér színű gyöngy a hanghullámok hatására nagyon gyorsan képes mozogni, és ezt a gyöngyöt pedig fényekkel megvilágítják. Így jön létre a háromdimenziós kép. A hangalapú mozgatással elképesztő gyorsaságot tudnak elérni, így ezek a 3D objektumok ráadásul animálhatóak is.

 

Külön érdekes hatás viszont az is, hogy bizonyos szinten „tapinthatóak” is a hologramképek. Az amúgy hallhatatlan hangfrekvenciák ugyanis a bőrben lévő érzékszervi receptorokra is hatással lehetnek, így csukott szemmel is érezhetjük, hogy valami van a kezünk előtt. Tekintve pedig, hogy hangszórók segítségével jön létre a hologram, a mozgáshoz szükséges frekvenciákon túl hallható frekvenciákat is le tud játszani, így közvetlenül hang is társítható hozzá.

Még mindig nem nőtte ki a gyerekcipőket a technológia, de azért ezzel az új lépéssel tényleg eggyel közelebb vagyunk a Csillagok Háborújában látott holografikus megoldásokhoz.

×