A SingStar, bár nálunk talán kevésbé volt népszerű, a PlayStation egyik legjelentősebb címe volt. Története hamarosan véget ér.

Nemrég írtunk róla, hogy a Nintendo Wii utolsó játéka a JustDance 2020 lesz, utóbbi játék viszont továbbra is rendkívül népszerű. Talán a JustDance méltó párja az éneklésre vágyóknak a SingStar, mely éveken keresztül remek szórakozást nyújtott az otthoni karaoke kedvelőinek.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy megszereztem végre a PS3-at, magam is megvettem a SingStart, természetesen a kiegészítő mikrofonokkal együtt. Mivel akkori barátnőm (igen, volt olyan), barátaim (na, ők már nincsenek) nagyon szerettek énekelni, kiváló vétel volt. A Sony nemrég bejelentette, hogy 2020 januárjában, 15 évvel annak első megjelenése után megszűnik a SingStar támogatása – írja a Kotaku.

Az első SingStar 2004-ben jelent meg, még PS2-re. Ez még évekkel a Wii megjelenése előtt volt, így hamar elterjedhetett, hiszen a JustDance még a láthatáron sem volt. Azok, akik az akkori nagy PS2 címeket kevésbé szerették, egyfajta közösségi élmény miatt mentek be a boltba PlayStation 2-t venni. Ez különösen azokban az országokban volt igaz, ahol a karaoke, vagy csupán az éneklés nagyon népszerű volt.

 

2004-es megjelenését követően több mint 20 SingStar rész jelent meg, némelyik külön műfajokon alapszik, mások bizonyos zenekarokon, mások egész korszakokat ölelnek fel. Csak Európában és Ausztráliában több mint 16 millió példányt adtak el belőle. A PS2 minden idők legkeresettebb otthoni konzolja. Többet adtak el belőle Európában, mint bárhol máshol, a SingStar pedig nagy szerepet játszott a PS2 értékesítésének növekedésében.

A SingStar csúcspontja határozottan PS2-n volt, hiszen a PS3 korszakában már az olyan címek kezdtek teret nyerni, mint a Guitar Hero. Az utolsó játék 2017-ben jelent meg SingStar Celebration címmel, aminél már mikrofon helyett mobillal lehetett énekelni.

Kép forrása: Youtube

A SingStar története tehát 2020 januárjában véget ér, amikor a Sony megszünteti a játék összes online támogatását. A felhasználók már nem tölthetnek le új dalokat, és nem játszhatnak online. A PS3 tulajdonosok még akkor sem tudnak dalokat letölteni, ha már korábban megvették őket.

Persze, aki rendelkezik régi PS2-vel és működő mikrofonnal, képes lesz játszani. A játék egyébként úgy működik, hogy figyeli, mennyire követi a játékos a hangmagasságokat, mennyi ideig tart ki egy hangot stb. Minél pontosabban sikerül eltalálni a hangokat, annál több pont szerezhető.

Kép forrása: SingStar

Pont ugyanígy működik az idén év elején megjelent Twitch Sings, ami a streamerek körében szintén népszerű lett. Ha más nem, ez kicsit vigasz lehet azoknak, akik még mindig szívesen játszanának a Sony játékával.

×