A népszerű CamScanner appot már el is távolították a Google Play áruházból, mivel a jelentések szerint vírussal fertőzték meg.

Amikor gyanútlanul letöltünk egy alkalmazást a telefonunkra, ritkán gondolunk arra, hogy veszélyes lehet. Főleg nem akkor, amikor egy igen népszerű appról van szó, amit már több mint 100 millióan töltöttek le és értékeltek pozitívan.

A CamScanner egyébként egy teljesen jól működő alkalmazás, ami dokumentumok digitalizálására alkalmas. Sajnos hekkerek most ezt támadták meg. A Kaspersky Labs jelentése szerint az alkalmazás hirdetési könyvtárába injektált kód fertőzte meg a telefonokat, több tolakodó hirdetést jelenített meg, sőt a felhasználó engedélye nélkül iratkozott fel hírlevelekre. Az app tehát a készítő tudta nélkül lett fertőzött.

Kép forrása: TodoTech

A Kaspersky azután vizsgálta ki az esetet, miután a közelmúltban az alkalmazás szokatlanul sok negatív értékelést kapott. Az CamScannert azóta eltávolították a Google Play áruházból, akinek viszont megvan, jobb ha törli azt. Az iOS verzióra nem terjed ki a probléma, tehát inkább az Android tulajdonosoknak érdemes ellenőrizni a telefont valamilyen vírusirtóval.

A Kaspersky azt is elárulta, hogy az utóbbi időben több népszerű program lehet hasonló támadások áldozata, függetlenül az appok készítőjétől. A támadók így tudnak minél jobban elterjeszteni egy vírust.

×