Kínában mostantól kitiltják a kiskorú játékosokat a League of Legends-ből, amennyiben elérték a két órás napi limitet. Nem ez az egyetlen játék, amiben ilyen funkció van.

A League of Legends új rendszere Kínában kitiltja a játékból a kiskorúakat – írja a Polygon. A játékfüggőség megfékezésére irányuló kísérletben a Tencent és a Riot Games olyan rendszert adott hozzá a játékhoz, ami miatt a kiskorúak két óránál többet nem játszhatnak a népszerű MOBA-val.

Kínában a törvény elől nem lehet elbújni, hiszen a regisztrációhoz személyazonosító adatok szükségesek, így a rendszer pontosan tudja, hogy az adott játékos kiskorú, vagy sem – írja a Los Angeles Times. Hasonló rendszer egyébként már a World of Warcraft-ban, sőt a Fortnite-ban is van Kínában, aminek a célja, hogy a kiskorúak ne válhassanak függővé.

Idén a WHO a videojáték-függőséget mentális betegségnek minősítette, de Kína még az előtt szigorította a videojátékokra vonatkozó törvényeket, azzal a céllal, hogy korlátozza a kiskorúak játékidejét. A kínai Oktatási Minisztérium azt is korlátozni szeretné, hogy hány online játék érhető el az országban a kiskorúak számára, az azzal eltöltött időkorláton túl.

Kínában egyébként a videojáték-függőség általános probléma és nem is új keletű. 2014-ben a kínai lakosság 7,5 százaléka függött valamilyen mértékben számítógépes játékoktól a Giang Interactive vállalat és az Eguan kínai piackutató cég közös kutatása szerint. Akkoriban jött a hír, hogy egyfajta katonai tábort hoztak létre a játékfüggő fiataloknak, amiről dokumentum film is készült Web Junkie címmel.

 

Ettől függetlenül az esport továbbra is fejlődik Kínában, hiszen egy egész szigetet szeretnének felkészíteni világszintű események lebonyolításához.

Szerinted valóban szükség van a kiskorúak korlátozására?

×