Hajnan a Kínai Népköztársaság legkisebb tartománya, mely az ország déli részén fekvő szigetcsoporton terül el. Most itt költenek milliárdokat esportra.

A déli szigetcsoport legnagyobb szigete Hajnan, ahol most olyan sokat fektetnek az esportba, hogy az akár a turizmust is egészen más irányba viheti. A szigeten nemrégiben tartották meg az éves Tencent Global Esport csúcstalálkozót, melyen számos kínai és nyugati esport vezető és versenyszervező részt vett. Itt tárgyalták meg a kínai esport ipar jövőjét is – írja a Weplay.

Sun Yin, a kormány sportért felelős vezetője bejelentette, hogy a szigetet globális esport kikötővé szeretnék alakítani, ahol mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kedvező adók megtartása mellett vízummentes programmal és egyéb innovációkkal támogassák az esport növekedését. Eszerint tehát Hajnanba, Kína 12. szabadkereskedelmi zónájába 59 ország sportolója speciális vízum nélkül utazhat majd a szigetre.

Kép forrása: TechPorn

A terv szerint 1 milliárd jüant (kb. 145,6 millió dollár) fektetnek be a térség ökoszisztémájának kiépítésére, a vállalatok és események támogatására. Az esport alap ezen felül segíti a tehetséges játékosok felkutatását és támogatását is. A legsikeresebb játékosok lehetőséget kapnak lakásvásárlásra, vagy kedvezményesen tanulhatnak a felsőoktatásban.

A helyi vezetés és a Tencent tizenegy esport szervezettel lépett partnerségbe. Várhatóan mindez nagyban segíti majd a régió turizmusát is, hiszen az esport az egyik legdinamikusabban fejlődő ipar Kínában, melyre egyre többen kíváncsiak. A sziget számára tehát az esport jelentheti a még nagyobb fellendülést, új munkahelyeket teremt, támogatja az amúgy sem rossz életet a szigeten.

Kép forrása: CNN.com

Az esport alap persze óriási versenyek szervezését is támogatja majd, melyet a Tencent vesz a szárnyai alá. Kínában tehát mindenképpen lesz jövője az esportnak, sőt elérkeztünk abba a korba, amikor már az esport lendíti fel a gazdaságot.

A sziget egyébként igen közkedvelt turistaközpont, kiváló strandjai és buja erdői miatt. A szigetre kevésbé hatott az iparosodás, ma is kevés gyár van, a környezet tehát kedvez a turizmusnak. A szigeten már 2009 óta elindultak a nagy turisztikai beruházások, aminek egyik legnagyobb része az ingatlanpiac fejlesztése volt. 2017-ben több mint 76 millió turista látogatott el a szigetre. Képzeljétek el, hogy ez mennyivel fog nőni az esport események idején.

Kép forrása: Hainan Island Local Land Tours & Excursions

×