A Google most olyan oktatóanyagot adott ki, amivel segíteni tudja a gyerekek helyes internethasználatát. Így többek között meg tudják különböztetni az álhírt az igazitól.

Tény, hogy a mai gyerekek teljesen más problémákkal küzdenek, mint én, amikor még fiatal voltam és vicces. Általános iskolában még azt tanították meg nekem, hogy hogyan kell bekapcsolni a számítógépet. Meg hogy kikapcsolás után mennyit kell várni, míg újra biztonságosan bekapcsolhatom, hogy ne sérüljön meg a Windows 3.1. Azt is nehéz volt megtanulni, melyik gomb hol van a billentyűzeten.

Persze már akkor voltak 4-5 éves gyerekek, akik jobban értettek a géphez, mint én. Ma pedig már természetes az online világ, így a gyerekeknek teljesem mást kell megtanulniuk. Szerencsére a Google segít – írja a Geek.com.

 

A cég 2017-ben indította el a „Be Internet Awesome” oktatási programját, amely a fiatalok számára nyújt eligazítást a digitális világban. Most egy újabb kezdeményezést indítanak, mely az online media tartalmak elemzésében és értékelésében nyújt segítséget.

Az új programot több oktatási szervezettel együttműködve hozták létre. Többek között szól a felelősségteljes kommunikációról, az álhírek felismeréséről, a személyes biztonságról és az internetes zaklatásról.

„Szükségünk van a megfelelő eszközökre és erőforrásokra, hogy segítsük a gyermekeket a technológia helyes használatában” – írja Amy Mascott, a teachmama.com alapító oktatója egy Google blogbejegyzésben. Az oktatóanyag segítségével tehát a diákok új ismeretek szereznek többek között az adathalász-támadások elkerüléséről, az személyiséglopás megakadályozásáról, valamint arról, hogyan tudnak helyesen azonosítani egy forrást, hogyan tudnak erős jelszót alkotni és felismerni a zaklatást.

Kép forrása: Google

„A gyerekeknek szükségük van egyfajta útmutatóra. Meg kell nekik tanítanunk a szavak és képek hatalmát az internetes médiában, illetve hogy hogyan tudják megkülönböztetni a forrásokat, amikor különböző oldalakat böngésznek” – teszi hozzá Amy Mascott.

A Google új oktatóanyaga pdf formában tölthető le angol nyelven a tanárok és szülők számára.

×