Az utóbbi években egyre nagyobb élesedik a magyar szinkron helyzete, illetve annak kérdése, hogy szükség van-e egyáltalán magyar szinkronra. A Bosszúállók magyar hangjai most kiállnak a szinkronért.

Az utóbbi években a magyar szinkronszakmában dolgozók helyzete egyre nehezebbé vált. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tavaly jelentette be, hogy javítaná a magyar fiatalok idegennyelv-tudását (ez közismerten az egyik legrosszabb a régióban), és ehhez ötletként felmerült, hogy előtérbe kéne helyezni a feliratos filmeket. Mindezt más európai országok szokásaira alapozzák, hiszen van, ahol egyáltalán nem divat a szinkron.

Rajkai Zoltán, a Szinkron Alapszervezet elnöke szerint nincs közvetlen összefüggés a szinkronizálás és a lakosság nyelvtudása között. A szinkronszakmában dolgozók régóta bajban vannak: hiába adnak el szinkronizált tartalmat a magyar mozik 70 százalékban, a magyar nyelvű televíziós csatornák pedig 98 százalékban, bérük 28 éve szinte semmit sem emelkedett.

Kép forrása: Juhász Éva

A színészek szerint a magyar szinkronnak igen is helye van és szükség van rá, arról nem is beszélve, hogy nálunk egy külön szakma jött létre köré. A rendezők, hangmérnökök, színészek, gyártásvezetők, stúdiók helyzete azonban egyre nehezebb. Így a Bosszúállók magyar színészei most összefogtak. Nemrég egy sajtótájékoztatót, közönségtalálkozót tartottak, ahol ismertették a szinkron helyzetét és szervezetük álláspontját. Összesen 16 pontot fogalmaztak meg.

Kép forrása: Juhász Éva

Mi, a Bosszúállók c. szuperhős filmek főszereplőinek magyar szinkronhangjai, magyar színészek és a Szídosz-Szinkron Alapszervezet tagjai azt valljuk, hogy a több, mint 80 éve létező magyar szinkron kulturális örökség, kulturális érték, ezért állami védelemre szorul.

A 16 pontban megfogalmazott érvek nem csak a szinkront védik, de elvileg megoldással is szolgálnak az államnak, hogy hogyan kezelje a helyzetet.

„Tisztelettel kérjük a magyar embereket, határainkon innen és határainkon túl, hogy támogassák a magyar szinkron ügyét! Támogassák, hogy a megszüntetése helyett kulturális és nyelvi örökségénél fogva, törvényi garanciákkal a magyar szinkron minden minőségében ismét világszínvonalú lehessen” – olvasható a közlemény végén.

Kép forrása: Juhász Éva

 

×