Az esport világába már nagyon sok játék, kiadó és szervezet belépett, de a Nintendo eddig nem igazán lépett rá a kompetitív világ ösvényére. Vajon ez változni fog valaha?

2019. június 8-án az E3-on rendezi a Nintendo a Super Smash Bros. Ultimate és a Splatoon 2 világbajnokságot. Úgy fest, hogy a korábbi elvekkel ellentétben nem ez az egyetlen lépés, mely arra utal, hogy a Nintendo szeretne elmozdulni az esport játékok irányába – írja a espn.

Ennek ellenére Bill Trinen, az amerikai Nintendo marketingvezetője azt mondja, hogy vállalatnak nincs esport jelenléte.

Kép forrása: dailyesports.gg

„Nem feltétlenül látjuk magunkat az esport színterén” – mondta Trinen. „Számunkra az a fontos, hogy a játékosok elkötelezettek legyenek, illetve hogy egyre több játékos találja meg az utat a kompetitív versenyek felé. Valójában inkább erre fókuszálunk” – tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a Super Smash Bros. kompetitív szinten továbbra is virágzik, szinte havonta van verseny, amelyeken több ezer versenyző vesz részt és közel százezer nézőt vonz. A Super Smash Bros. ennek köszönhetően a világ egyik legnépszerűbb harcjátékává vált. A Nintendo mégis sikeresen távol marad az esport versenyektől, szemben azzal az aktivitással, amit például a Capcom-nál (Street Fighter) vagy a NetherRealm-nál (Mortal Kombat) látunk.

 

Bill Trinen szerint a Nintendo olyan rendszert kíván létrehozni, ami bevonzza a játékosokat a Smash Bros. világába. A versenyekkel is azt remélik, hogy ezzel kerülnek közelebb az emberek a játékhoz, illetve a Nintendo egyéb címeihez. Elmondása szerint sokkal több hétköznapi játékosuk van, aki nem vesz részt versenyeken. Ennek ellenére a világbajnokságot pont azért szervezik, hogy az „egyszerű” playerek is elgondolkozzanak a nevezésen.

A Super Smash Bros. versenyzői közben már régóta kritizálják a Nintendo-t. A népszerű kiadók fejlesztői nagyban támogatják az esport törekvéseket, marketinggel, versenyekkel, díjakkal.  A Nintendo ehhez képest más megközelítést alkalmaz.

Kép forrása: Nintendo

A hivatalos eseményeken kívül a nagyobb Smash versenyek gyakran csak a játék használatához, a szociális média promócióhoz kapnak engedélyt. Trinen szerint való igaz, hogy ennek rendszerét még finomítani kell, hogy meg legyen az egyensúly. Hozzátette, hogy a hivatalos versenyekkel új játékosokat szereztek, olyanokat akik még sosem versenyeztek esport rendezvényen. Egy korábbi ilyen eseményen közel 5 ezer új versenyzőt regisztráltak.

„Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy hogyan nő a versenyzők száma, illetve hogy hogyan tudjuk őket támogatni” – mondta Trinen.

Szerinted szándékosan marad távol a Nintendo az esportól?

×