Fél évtizeddel azután, hogy az Intel kiadta a 14nm-es csíkszélességű processzorokat, a Computex 2019-en végre bemutatta az új 10nm-es gyártástechnológiával készült processzorait laptopokhoz.

Az Intel új 10nm-es csíkszélességen alapuló Ice Lake elnevezésű processzorai több tucat új funkciót és teljesítménynövekedést tartalmaznak – írja az eurogamer. Az utóbbi időben ez az egyik legnagyobb ugrás, melyet az Intel mutatott, a 10. generációs processzorok pedig valószínűleg átalakítják a laptop gaming világot, a AI feldolgozást, valamint a tartalomgyártást, nem beszélve persze a Project Athena-ról.

Az új generációban a jól ismert termékcsalád tagjait láthatjuk: a Core i3-at, a Core i5-öt és a felsőkategóriás Core i7-et. Az Intel itt három különböző fogyasztást mutatott be (9W, 15W és 28W) a leggyorsabb négy hyperthreading Sunny Cove maggal, 8 MB LL gyorsítótárral és 4,1 GHz-es maximális turbófrekvenciával.

Az Intel 10. generációs processzorai átlagosan 18 százalékos utasítás per órajel (IPC) javulást mutattak a 8. generációs társaikhoz képest különböző feladatokban.

Kép forrása: Intel

Néhány processzor jobb integrált grafikus megoldással érkezik, mely az Iris Plus elnevezést kapta. A cél az, hogy több mint egy teraflop teljesítményt kínáljon, garantálva az 1080p – 60 FPS sebességet az esports címeken, mint a Fortnite vagy az Apex Legends. Az Intel által bemutatott eredmények azt mutatják, hogy a Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Fortnite és Rainbox Six: Siege címeken az FPS-szám 40-80%-kal javult alacsony vagy közepes beállításokkal, összehasonlítva az Intel korábbi generációjához képest.

Tajpejben az is kiderült, hogy például a CS:GO esetében az átlagos képkocka-aránya 1080p-n, medium beállításon a 8. generációs rendszeren 43fps volt, míg a 10. generációs rendszerben ez 87fps-re nőtt. A vállalat új adaptív szinkronizálási támogatást is bemutatott, amely megszünteti a képernyő szakadását és a vibrálást a hagyományos v-sync által okozott túlzott késleltetés nélkül. Megállapíthatjuk, hogy az adaptív szinkronizálás leginkább a 40 és 60 FPS között hasznos a játékok esetében, így ez egy jó lehetőség a legújabb játékok számára, melyek nem képesek maximálisan kihasználni egy 60 Hz-es laptop képernyőjét.

Az Intel javította a videólejátszást és renderelést is, a HEVC kódolási sebességének megduplázásával, a HDR10 és a DolbyVision támogatással. Ez lehetővé teszi a 8K 10 bites videó valós idejű kódolását vagy dekódolását. A csatlakoztathatóság szempontjából legfeljebb három 4K60 kijelző csatlakoztatható, sőt az 5K60 és 4K120 10 bites monitorok is támogatottak.

Az Intel 10. generációs rendszer kínál néhány új funkciót is. Korábban a laptopgyártók csak egy vagy két USB-C porton támogatták a Thunderbolt 3 sebességet, gyakran a laptop egyik oldalán. A következő generációs laptopok legfeljebb négy USB-C porton képesek akár 40Gbps-os sebességet támogatni. Ennek oka, hogy a Thunderbolt 3 integrálva van a chipsetbe és annak összetevőibe. Az Intel Thunderbolt 3 bevezetése elméletileg megfelel az USB 4-es szabványnak is, de alkalmas eszköz hiányában a teszteléshez nem lehetséges.

Kép forrása: Intel

A 10. generációs chipek beépített hardverrel rendelkeznek a legújabb Wi-Fi szabványhoz, amely 802.11ax, más nevén a Wi-Fi 6. Az úgynevezett Wi-Fi 6Gig+, ami 160Mhz csatornát használ, 1680Mbps sebesség elérésére képes, így jobb, mint a vezetékes rendszer. A Wi-Fi 6 Gig+ az OBSS-t is tartalmazza, amely egy hálózati zajszűrő funkció. Ez lehetővé teszi a hálózatok számára, hogy nagy forgalmi torlódások esetén továbbra is kapcsolatban maradjanak.

Az Intel a Wi-Fi 6 Gig + routerek és átjárók számára is kínál chipeket, hogy az új laptopok valóban képesek legyenek kihasználni ezeket a nagy sebességeket.

Az Intel továbbá kiemelte a Dynamic Tuning 2.0 rendszert is, amely a gépi tanulást használja a teljesítmény maximalizálása érdekében. A rendszer intelligensebb módon vezérelheti a processzor sebességét, hogy elkerülje a túlmelegedést és az azzal járó teljesítmény csökkenést.

Kép forrása: Intel

A Ice Lake chipek az AI feldolgozási feladatokat is gyorsabban hajtják végre, mint az elődei. Az Intel több összehasonlító demót is bemutatott annak érdekében, hogy bemutassa az extra teljesítmény gyakorlati hatásait. Mindegyik esetben az újabb rendszerek jelentősen gyorsabban hajtották végre feladataikat.

Az új generáció bemutatásával az Intel hatalmas lépést tett, különösen AI és grafikus fronton. A processzorok előtt persze még számos teszt áll, ami befolyásolni tudja az Ice Lake sikerét.

×