Az Intel bemutatta Project Athena nevű új szabványát, mely forradalmasíthatja az hordozható ultravékony számítógépek és eszközök teljesítményét. Már az év végén megjelenhetnek ilyen készülékek.

Elindult a Computex, a világ egyik legnagyobb technológiai rendezvénye, ahol a gyártók megvillantják azokat a laptopokat, PC-ket, kiegészítőket és kütyüket, melyek az év második felében kerülnek majd a boltokba. A Tajpejben zajló rendezvényen az Intel is számos újdonsággal készült, köztük bemutatta miniatűr számítógép projektjét: a Project Athena szabványcsomagot – írja a pcgamesn.

Az új specifikáció a cég Foveros chip-stacking technológiáján alapszik, mely lehetővé teszi az Intel termékek és az OEM-ek (külső gyártók) számára, hogy egy teljes x86-os gépet egy egylapkás rendszerbe préseljenek, ami nem nagyobb, mint egy gamer laptop.

Gregory Bryant, az Intel alelnöke arról beszélt a rendezvényen, hogy a jövőben hogyan szeretnének jobb hordozható rendszereket építeni. Eszerint minden új miniatűr csoda a 21. századi felhasználókhoz lesz igazítva.

Kép forrása: The Verge

Az egész koncepció hat alaptételre épül: teljesítmény, reszponzibilitás, gyorsaság, intelligencia, akkumulátor-élettartam és formai tényezők. Fontos, hogy minden Athena laptop szigorú szabályoknak és előírásoknak kell megfeleljen, melyeket a hivatalos 1.0-ás specifikációban tettek közzé. Bárki is készít majd tehát Project Athena-ra épülő készüléket, a lényeg, hogy a felhasználók minden igényét kielégítse.

A gyorsasághoz hozzátartozik, hogy a készülék milyen gyorsan ébred fel alvó állapotból. A Project Athena ernyő alatt létrejövő készülékek a tervek szerint egy másodperc alatt kell felébredjenek.

Kép forrása: The Verge

Az akkumulátor-élettartam tekintetében fontos, hogy akku 9 óránál tovább is kitartson „valós körülmények között”, és persze töltődjön gyorsan. A Project Athena központja a Lakefield, az Intel 10nm-es Sunny Cove chipje, mely a Foveros technológiával épül be a rendszerbe.

Ami a leginkább meglepő, hogy az Intel nem lesz a Project Athena laptopjainak márkája, a specifikációval inkább csak az a céljuk, hogy útmutatást adjanak a jövő készülékeihez a gyártók számára. Valószínűleg tehát OEM gyártóktól látjuk viszont az Athena-t. Az Intel elmondta, hogy már több mint 100 gyártó csatlakozott a szabványnak megfelelő gépek készítéséhez, többek között az ASUS, a HP és a Lenovo.

A specifikációra épülő készülékek tehát az év végén érkeznek, akkor fog kiderülni, hogy a miniatűr, nagy teljesítményű eszközök mennyire felel meg azoknak a várakozásoknak, melyeket az Intel remél.

×