A Riot Games önálló testületet hoz létre főiskolai League of Legends bajnokságok, illetve az esport irányításához az Egyesült Államokban.

A Riot Games bejelentette, hogy testületet állít fel, melynek célja a főiskolai League of Legends bajnokságok és az esport irányítása az Egyesült Államokban – írja az esportinsider. A döntés azután született, hogy az NCAA (National Collegiate Athletic Association) kormányzótanácsa úgy határozott, hogy nem hoz létre keretrendszert az esport szabályozáshoz. Az új testület teljes egészében a Riot Games tulajdonában és ellenőrzése alatt áll, és hasonló módon működik majd, mint a többi profi liga, például az LCS Amerikában vagy a LEC Európában. Persze ez nem mindenre igaz.

Az NCAA tanácsának ülésén a múlt hónapban több esportoló aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy korlátoznák az amatőr játékosok számára, hogy pénzt nyerjenek, illetve hirdetésekből, online műsorok során adományokból pénzhez jussanak. A cél tehát a jövőben annak a tendenciának a folytatása, mely során a játékkiadó-cégek, és nem az NCAA vagy más harmadik fél szabályozza az esportot.

Kép forrása: Printsome Blog

Az új irányító testület célja továbbá, hogy irányítsa az esport működését az ország különböző államaiban működő iskolákban. Hogy ez pontosan milyen keretek között jön létre, illetve pontosan hogyan működik majd, egyelőre nincs hír.

A profi ligában működő esport csapatoknak önálló jogaik vannak, csapataik működését az egyesületek irányítják, vagyonukat maguk kezelik. Egy főiskolai esport tevékenység viszont teljesen más irányítást igényel, mely szintén az új testület feladata lesz. Ehhez kulcsfontosságú lesz egy külső tanácsadó testület felállítása is, mely főiskolai sport- és felsőoktatási szakértőkből fog állni.

A legnagyobb problémát minden bizonnyal az szüli, hogy az NCAA konferenciabiztosai és atlétikai vezetői nem igazán kezelik sportként az esportot és az ahhoz társuló üzleti modelleket. Nem új keletű az sem, hogy az NCAA-t kritikát éri, főleg összeférhetetlenség és korrupció miatt. Nemrég a NBA sztárjátékosa LeBron James is ezt hangoztatta.

×