Alaszka, mely az Amerikai Egyesült Államok tagállama, köztudottan gyenge internettel rendelkezik, elsősorban amiatt, hogy az USA többi részétől messze van. Most ezen szeretnének változtatni.

A távoli alaszkaiak úgy néz ki a közeljövőben gyorsabban használhatják az internetet. Az MTA Fiber Holdings nevű cég bejelentette, hogy kiépíti az első és egyetlen földfelszíni száloptikai hálózatot a térségben, mely Alaszkától egészen a kontinentális Amerikáig húzódik majd. A hálózat az alaszkai North Pole településtől indul majd, végigfut Kanadán, majd csatlakozik a nagyobb amerikai hálózatokhoz.

Alaszka jelenlegi internetes kapcsolatainak túlnyomó többsége egy maroknyi tengeralatti kábelből, műholdból vagy vezeték nélküli eszközből áll.

„Ez egy jelentős lépés Alaszka számára, mely kielégíti majd a felhasználók igényeit, és támogatja a széles sávú internet elérhetőségét Alaszkában” – mondta Michael Burke, az alaszkai technológiai cég, az MTA Fiber Holdings vezérigazgatója. A sajtóközlemény szerint a kábelhálózaton csakis az Amerikából érkező adatforgalmat szállítják.

Kép forrása: Google

Az új száloptikai hálózat kapacitása 100 terabit másodpercenként, de a cég tervei szerint ez később növekedni fog. Michael Burke azt is elmondta: az hálózat kiépítése már megkezdődött, és várhatóan jövőre be is fejezik.

„Ez nagyon nagy dolog lesz az Alaszkában élő, játszó és dolgozó emberek számára. Támogatja az üzleti életet, a munkahelyteremtést és végül az állam gazdaságát” – tette hozzá Burke. Ha Noth Pole és Seattle távolságot vesszük, akkor a vezeték összesen kb. 3500 kilométer hosszan húzódik majd.

×