A Google új projektje a jövőben nagyban segíthet a katasztrófát elszenvedett műemlékek helyreállításában, illetve bepillantást enged a múltba. Ráadásul mindenki számára elérhető.

A világ a héten kétségbeesetten szemlélte, hogyan lángol a nyugati világ egyik legértékesebb látványossága, a Notre Dame. Az éghajlatváltozásnak, a fegyveres konfliktusoknak, a fejlődésnek köszönhetően sok történelmi emlék van veszélyben a világon.

Meglepő módon azonban – ahogy a Ubisoft törekvéseiből is kiderült – nem mindig a biztonsági intézkedések segítenek a műemlékek megóvásában, hanem a technológia.

A héten a Google Arts & Culture nevű appja, mely azért jött létre, hogy online láthatóvá tegye a világ kincseit, a Műemléki Világnapot ünnepelte. Tette azt azzal, hogy kibővíti Open Heritage projektjét. Utóbbi digitálisan őrzi meg a történelmi helyszíneket az interneten. A kezdeményezés tavaly indult, közös együttműködésben a CyArk szervezettel, amely háromdimenziós modelleket, virtuális túrákat és más adatokat tesz közzé a Google Arts & Culture oldalán.

Kép forrása: Open Heritage

Talán kevesen tudják, hogy a világ változik. Becslések szerint néhány évtizeden belül a tengerszint olyannyira megemelkedik, hogy számos metropolisz teljesen víz alá kerül. Ez csak az egyik olyan katasztrófatípus, melyet tudósok jósolnak a világnak. Velence süllyed, Szíriában polgárháború dúl, a világ problémái pedig veszélyeztetik a műemlékeket – írja a mashable.com. A Google szerint a pontos 3D-s modellek, melyek történelmi helyszínek, épületek tervrajzai, egyfajta biztosításként szolgálhatnak.

A feltöltött modellek lehetővé teszik az egyedi és bonyolult helyek pontos ismeretét, segíthetik azok újjáépítését, helyreállítását. Továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy az elpusztult, vagy katasztrófa sújtotta helyszíneket teljes pompájukban megcsodálhassunk.

Kép forrása: Open Heritage

„Ez a technológia segít nekünk abban, hogy ha katasztrófa történik, a 3D-s adatok szolgáljanak páratlan kiindulópontként” – mondta John Ristevski, a CyArk alapítója.

A Google most 30 új történelmi helyszínnel egészítette ki az adatbázist (eddig 36 volt), közösen a CyArk-kal, és két új partnerével: a Historic Environment Scotland örökségvédő szervezettel, és a Dél-Floridai Egyetem csapatával. A Google ezen kívül létrehozta az Open Heritage Alliance-t, mely segíti a kutatókat a digitális dokumentálásban. Így mindenki egy helyen tudja tárolni ezeket az adatokat.

„Ez a projekt bárki számára lehetővé teszi a világ minden táján, hogy digitálisan dokumentálja és megossza közös globális történelmünket” – mondta Chance Coughenour, Google Arts & Culture projektvezetője.

Kép forrása: Google

A világban a feszélyeztetett világörökségi helyszínek száma folyamatosan nő. A UNESCO listáján 1 092 világörökségi helyszínből 54-et minősítettek veszélyeztetettnek. A digitális műemlékvédelmet nagyban segíti a LIDAR nevű lézeres mérőrendszer, mely 3D szkennelést végez, rendkívül nagy felbontású fényképek rétegzésével. A LIDAR érzékelő használata lehetővé teszi a milliméter pontos 3D renderelést.

A CyArk korábban is segítségére volt különböző országoknak. A 2017-es mexikói földrengés megrongálta Mexikóvárosi Székesegyházat és a Művészetek Palotáját. A CyArk drónja rögzítette a károkat, ráadásul a mexikói kormány számára készített adatok szintén bárki számára elérhetők az Open Heritage oldalán.

Kép forrása: Google

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Parkok Szolgálatát aggasztotta az a biohártya (mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonata), mely a Jefferson-emlékmű kupoláját kezdte befedni. A CyArk dokumentálta annak terjedését, így világos képet kaphattak arról, mit is csináljanak.

 

Ristevski elmondása szerint egy másik szervezet 2010-ben szkennelte a Notre Dame-ot is. A Notre Dame nem része a Google adatbázisának, de Ristevski azt mondja: ezek a dokumentációk valószínűleg szerepet játszanak majd a helyreállításban. Minden bizonnyal a károk dokumentálása is meg fog történni.

„Küldetésünk, hogy az adatok és információk könnyen hozzáférhetők legyenek, illetve hogy tartalom az idő múlásával is megmaradjon” – mondta Dr. Lori Collins, a Dél-Floridai Egyetem Digitális Örökség és Humanitárius Központ igazgatója.

A CyArk küldetése ezen túl az, hogy mindenkit megtanítson a DSLR és LIDAR rendszerek használatára, hogy bárki dokumentálni tudja a műemlékeket. Nemrég például fiataloknak nyújtottak képzést, közösen a Szíriai Örökségvédelmi Hatósággal, hogy dokumentálják a szíriai háború során megsérült történelmi helyszíneket az országban. A CyArk reméli, hogy így egyre többen lesznek képesek rögzíteni és feltölteni az adatokat a központi adatbázisba.

 

Az Open Heritage portálon a látogatók digitális túrákon vehetnek részt, láthatnak ősi templomokat, vagy barlangokat. Természetesen tervben van a VR technológia bevonása is, de a webhely sosem fogja helyettesíteni a valóságot. A fizikai világ változása közben – ahogy a Notre Dame esete is megmutatta – a digitális világ nem csak biztonságot jelenthet, de bepillantást enged a történelembe is.

×