A Splyce esport szervezet volt katonákkal készíti fel játékosait. Hogy mi lesz a terv jövője, még kétséges.

Patrick Sauer már 18 éves korában túl volt az alapkiképzésen, később három küldetést teljesített tengerészgyalogosként Afganisztánban. A kötelékben 16 évig szolgált, főként a különleges műveleti parancsnokság alatt, aminek során beutazta a világot. Egy dologban mindig kiemelkedő volt: a csapatvezetésben.

„Karrieremben az a különleges, hogy mind a katonaságban, mind azon kívül a legjobb vezetők vettek körül” – mondta Patcrick az espn.com-nak.

Patrick Seuer – Kép forrása: espn.com

A 35 éves katona most azt reméli: tudását és tapasztalatait megoszthatja az esport játékosokkal. Egyike volt annak a két ex-katonának, akiket nemrégiben az OverActive bérelt fel. Utóbbi a Splyce és a Toronto Defiant csapatok anyavállalata. Patrick Sauer és Thomas Hall együtt azon dolgoztak, hogy vezetői készségeket tanítsanak a fiatal, de feltörekvő esportolóknak. Fejlesztették kapcsolatkezelési és konfliktusmegoldó készségüket. Azokat, melyeket ők az Egyesült Államok fegyveres erőiben hosszú évek alatt szereztek.

A Splyce társalapítója és az Overyctive alelnöke, Marty Strenczewilk már látja a kezdeményezés előnyeit. Március 17-én a Splyce második helyezett lett a Call of Duty World League Fort Worth versenyen. Az Europan League of Legends csapata a negyedik, amely a League European Championship tavaszi rájátszásába került.

„A közvetlen hatás persze nagyon nehezen mérhető még” – mondta Strenczewilk. „Sok tapasztalt szakemberrel beszéltünk, akiknek nagyszerű ötletei voltak, de nem látjuk, meddig juthatunk így. Először a Call of Duty és League of Legends került a középpontba, de a módszert majd más játékokkal is kipróbáljuk. Hogy milyen eredményt érhetünk el, vagy mi lesz a határa, még nem tudjuk” – tette hozzá.

Az OverActive vezetői egy napon azon kezdtek tanakodni, hogy vajon a szervezett katonai taktikák mennyire lehetnek hasznosak abban, hogy a játékosok hogyan versenyeznek és edzenek. Később Strenczewilk beszélgetést hallott az Echelon Front társalapítójával, Jocko Willinkrel, aki éppen egy új céget, az EF Overwatch-ot indította el. Utóbbi célja, hogy segítse az amerikai katonákat nyugdíjazásuk után. A volt katonák Amerikában ugyanis sokszor küzdenek identitásválsággal, depresszióval, vagy épp nehezen találnak munkát. Számos szervezet van, ami igyekszik őket segíteni. Lehet, hogy az edzősködés az egyik lehetőség.

Strenczewilk szerint az esport csapatok egyik legnagyobb problémája a csapatkommunikációban keresendő. Aztán ott van a stresszkezelés, a képességek kihasználása, vagy a menedzsment.  Tehát korábbi katonákat bérelt fel. Arra kérte fel az egyébként videojátékokat ismerő veteránokat, hogy tanítsák a játékosokat csapatmunkára: hogy hogyan működjenek együtt, hogyan uralják a csatateret és a versenyt.

Thomas Hall például régóta gamer. Középiskolás korában haverjaival Halo és a 007: Nightfire maratonokat tartottak. Azután is játszott, hogy a hadseregbe, majd Afganisztánba került. Elmondása szerint a katonák gyakran összegyűlnek és szimulált háborús játékokkal játszanak, mint a Rainbow Six, a Call of Duty, vagy a Halo.

Thomas Hall – Kép forrása: espn.com

„Fura, de így oldjuk a stresszt. Sokan hazatérésük után is, a barakkokban megismert barátaikkal videojátékokat játszanak együtt, hogy csökkentsék vagy legalább enyhítsék a stresszt” – mondta Thomas.

Most Patrick és Thomas feladata, hogy a tapasztalataikat átadják a játékosoknak. Patrick elköltözött New Yorkba, ami a Splyce szervezetének otthona, Thomas pedig távolról dolgozik. Thomas közben ismét elkezdte körbe utazni a világot, ezúttal mint játékosokat edző menedzser.

Az esports szervezetek évek óta tanácsadókat, edzőket és sportpszichológusokat kérnek fel a csapatok belső dinamikájának javítására. Persze vannak olyan szervezetek is, ahol nem. Ott azonnali sikerek hiányában a csapattagokat leváltják, és továbblépnek. Az viszont biztos, hogy korábban nem volt jellemző volt katonákat alkalmazni a kiképzésre. Hogy a Splyce és a Defiant milyen eredményeket ér el vele, azt csak az idő fogja megmondani.

×