A homokvihar elvonulása után, egy gyönyörű sivatagi oázis, egy palota jelent meg a láthatáron, mely a sivatag kincsein túl, dicső csaták történetét rejti.

A Rainbow Six: Siege harmadik évében, az utolsó frissítéssel elindult az Operation Wind Bastion.

2018 szeptember – Atlas-hegység – Marokkó

A Rainbow Six, az Operation Wind Bastion művelethez, a helyi vezetőkkel történt megállapodás értelmében engedélyt kap az Atlasz-hegységben található erőd használatára. Ez egy ritka alkalom, hogy embereik tesztelni tudják képességeiket egy agyagtéglákból épült kaszbában. Sajnos az oázis szépségét nem lesz idő élvezni, hiszen minden operátorra bevetés vár.

A Fortress erőd feltérképezése

A kaszbák 4 tornyú agyagerődítmények, a legkorábbiak a 11. században épültek. Marokkóban a kaszba arab szóváltozata gyakran több épületre utal, magas tornyokkal, bonyolultabb folyosókkal és emeletekkel, lépcsőkkel. A Fortress-ben a támadók számára érhető el a nyílt tetőterület, felülről lefelé haladva pedig egyre nagyobb az esély, hogy valaki a védők csapdájába esik.

Kép forrása: rainbow6.ubisoft.com

Védők helyzete

A három játéktípustól függően a helyiségek egyenletesen oszlanak el, annak ellenére, hogy a két emeletes épületben a szintek aszimmetrikus elrendezésűek. (Képekért köszönet: u/DeemDNB).

Első emelet

Kép forrása: u/DeemDNB

Sitting Room – Bomba

Hammam – Bomba & Túsz

Cafeteria – Bomba & Secure Area

Kitchen – Bomba & Túsz

Dining Room – Secure Area

Mint látod, az erődben rengeteg a kis terem és a sok hosszú, szűk folyosó. Lépcsőből is több van, melyek mindegyike nyitott elrendezésű, vagyis könnyen rá lehet látni fentről. A lépcsők elrendezését nem árt figyelembe venni támadáskor, hiszen a védők roamer játékosai képesek az egész épületben körbemenni és a hátad mögé kerülni. Fortress egyik nagy előnye, hogy elég fényes. Persze van néhány hely, ahová kintről nehezen láthatsz be, de nagyon kevés sötét hellyel találkozol majd. A hely eléggé labirintusnak tűnhet, ne lepődj meg, ha eltévedsz. A pálya megismeréséhez sok gyakorlás kell, hiszen talán ez az egyik legbonyolultabb map az R6-ban. Különösen jól védhető a Cafeteria, ha a csapattársak nem felejtenek el falakat megerősíteni.

Második emelet

Kép forrása: u/DeemDNB

Games Room – Túsz

Briefing Room – Bomba

Dormitory – Bomba & Secure Area

Bathroom – Túsz

Bedroom – Bomba

Commander’s Office – Bomba & Secure Area

A második emelet térképéből láthatod, hogy több rész, például a bal alsó sarok teljesen más kialakítású, mint az első emelet. A helyiségek közül a Commander Office a legveszélyesebb, hiszen minden oldalról nyitható falakkal rendelkezik, bárhonnan támadható. Egy a ponton várakozó védekező nehezen találhatja a helyét itt, erre nem árt felkészülni. Fortress Kaid otthona, nem véletlenül nagy haszna van itt a falak és bejáratok biztosításának.

Az erődben rengeteg az áttörhető falfelület, illetve átlőhető padló is akad bőven, ami átláthatóvá teszi az emeleteket. Az első emelet általában könnyebben védhető, mivel sokkal több helyről lehet megerősíteni a falakat, és jobban elrejthetők a csapdák is. A második emeleten nagyobbak a nyílt terek, illetve az szobák elrendezése miatt egy-egy pont több oldalról is egyszerre támadható.

Támadók helyzete

Kép forrása: rockpapershotgun.com

Ezúttal összesen 4 helyről indulhatnak a támadók, melyek pontok az épület két oldalán, ezek párosával elég közel helyezkednek el egymáshoz. A kamerákról még lesz szó, de azokat figyelembe véve talán a Main Gate az, ahonnan a legkisebb az esélye, hogy a külső kamerákkal észrevesznek.

Az épület oldalai jól körbejárhatók, több külső fedezék is van, melyek lehetnek oszlopok, vagy akár teljesen elhatárolt külső falak. A külső falak mögé akkor sem láthat ki a védő játékos, ha valamely ablakon kikukucskál. Van néhány olyan ablak is azonban, ahonnan előszeretettel kiugranak a bátor bentiek. Ha jól navigálunk, csökkentjük az esélyüket. A tetőre például biztosan nem tudnak feljönni a védők, onnan pedig több lejárat is segít pozicionálni. Ezeket a pontokat általában bentről letartják, vagy csapdákkal rakják ki. Ha fentről akarsz tehát lemenni a második emeletre, légy körültekintő!

Számíthatsz rá, hogy a folyosók fura elrendezése miatt minden sarkon lesz valaki, sőt: megerősített falak kiszedésére alkalmas operátorban is érdemes gondolni. A Fortress erőddel együtt két új, marokkói haderőhöz tartozó (Royal Gendarmerie Intervention Group – Morocco) operátor is érkezett. Ők Nomad és Kaid.

Nomad

Kép forrása: windowscentral.com

Nomad puskatartozéka kilövi az úgynevezett az Airjab gránátokat. Ezek bármilyen felületen megtapadnak, majd felrobbannak, ha egy ellenség hatótávolságon belülre kerül. Ebből három áll rendelkezésére, melyek lökéshullámai valóssággal fellökik az ellenfeleket. Sebzésük nem halálos.

Kaid

Kép forrása: windowscentral.com

Kaid úgynevezett „Rtila” elektromos vasmacskája falakat, szögesdrótot és lerakható pajzsot is képes folyamatos sebzést okozó árammal ellátni.  Ebből összesen kettőt használhat, előnye, hogy bárhová eldobható. Hatch is ellátható árammal, hogy se Thermite, se Hibana ne tudja betörni.

Taktika az erődben

Erre a mapra Alibi kiváló választás lehet, mivel a szobák berendezése és színei miatt könnyen be tud olvadni a környezetbe, könnyen hihetik a hologramot valódi ellenfélnek. Lehet, hogy Caveira túl sok időt kell eltöltsön az ellenfelek keresgélésével. Nem érdemes messzire menni vele, hiszen a pont elfoglalása esetében, nem tud visszaérni időben.

Fortress a védőknek kedvez. Támadóként nehezebb dolgod lesz, nagyon óvatosan kell behatolni, ami nagyon sok időbe kerülhet. Rengeteg folyosó van, ahol csapdába léphetsz, a megerősített falak, különösen Kaid miatt nehezen kiszedhetők, sőt Kaid akár a bejáratokat is átjárhatatlanná teheti támadók számára. Ha sikerül kiszedni a falakat, egy-egy pont olyan átláthatóvá válik, hogy az összhangban lévő támadás halálos lehet. A pajzsos operátorok jól érezhetik magukat. Blackbeard is jó szolgálatot tehet, ha be kell kukkantani egy folyosóra, vagy szobába.

A védők számára hasznos lehet (főleg, ha a pont az első emeleten van) Valkyrie, vagy Maestro. Castle barikádjai szintén megnehezíthetik az ellenség dolgát, hiszen jó nagy kerülőt kell tenni miatta. Bandit úgyszintén segítség a falak kirobbantása ellen. Caveira számára számos apró búvóhely akad, ahonnan hirtelen, lesből tud (hangtalanul) támadni. Lépcsők alá mindig nézz be!

Ha a hálószobát kell védeni, Mira lesz az embered, mivel az ellenség egész jól látótérbe hozható, például akkor, ha szögesdrótok is akadályozzák a mozgását. Ha például a második emeleti hálószobát kell védeni, erősítsd meg a mellette lévő fürdőszoba hatch-et és a nyugati falat. Ha ide raksz „black mirror”-t és mellette kicsit kilövöd a falat, gyakorlatilag mindenre rálátsz. A mögötted lévő ajtóból nehéz kiszúrni téged, valamint meg lehet akadályozni a többi ajtóból való behatolást megfelelő (pl. Kaid) csapdákkal. Itt hasznos a Castle-fal, vagy Lesion-trap is.

Fortress kamerák

A nagy hőségben könnyű figyelmen kívül hagyni a térfigyelő kamerákat, de ebben is segítünk. Odakint összesen három kamera van, az első emeleten kettő, a másodikon három. Az első emelet figyelése tehát nehéz a védők számára, így nem árt odafigyelni, ha az ellenfél választása Valkyrie-re esik. Íme az összes kamera helyzete.

Észak-Afrika kincsei

-Nem is olyan rég jelent meg a Rainbow Six: Siege új pályája. Az Ausztrál map-ra sokak szerint már Fortress-en is tettek utalást. A Briefint Room-ban egy vetítővásznon egy terület halvány térképe látható, egy nagy piros körrel. Vajon ez az új Operation Burnt Horizon-nal érkezett mapra utal?

-Szintén ebben a szobában található Ellen Mackintosh M.D. útlevele. Dr. Ellen Mackintosh-t az Outbrake kiegészítőben ismerhettük meg. Az útlevél adatai megegyeznek azzal, amit már az Outbrake átvezetőiben is láthattunk.

-Ugyanebben a szobában egy papírhalmot is találsz, amit ha szétversz, alatta egy érdekes rajzot találsz. A rajzon valószínűleg Bayek látható az Assassin’s Creed Origins-ből, egy sassal.

-Ha belépsz a zeneszobába, egy díszes dobozt fedezhetsz fel. Ha elpusztítod, a dobozon belül egy titkos feljegyzés tárul eléd, miszerint egy titkos alagút építése van tervben. Lehetséges, hogy ez valamilyen újításra, későbbi frissítésre, vagy szintén egy új térképre utal?

-A Dining Room-ban a zongora is érdekes titkokat rejt. A zongora fedelének megsemmisítésével láthatóvá válik egy kép, melyen két férfi és egy nő látható, a háttérben egy versenypályával. Vajon kiket ábrázol a kép?

-Az Infirmary-ben az egyik falon egy kis szekrényt láthatsz egy plakát mellett. Ez egy szemteszt-tábla. Ha megütöd a következő felirat tárul eléd: „Célozd a fejüket!” Ugyanakkor, ha az íróasztalnál kilövöd a könyveket, a drónnal be tudsz jutni a fiókba. Na milyen sebtapaszt látsz?

-A Cafeteria-ban a szemeteskosár fedele széttörhető. Ha beledobsz egy drónt, egy rejtett térképet találsz, „PUP22 V.1.3-Alpha” felirattal. Lehet, hogy Fortress első terve?

-Vegyük az irányt a konyhába. A sütő alatt van egy drónlyuk, ami az udvarra vezet. A drónlyuk közepén, ha felnézel, találsz egy titkos átjárót. Oda ugratva a drónnal, a tűz mögé kerülsz, innen pedig már jól látható a Bonefire a Dark Soulsból.

-Szintén a konyhában a polcokon láthatsz különböző gabonapelyhes dobozokat. Egyiküket Tachanka-val reklámozzák?

-Az étkezőben egy automatával is találkozhattok, melyen egy QR kód is szerepel. Dekódolva a „Rainbow 6”-ot adja ki.

-A Múzeumban minden portré alatt egy díszes fegyver is látható. Kivéve Kaid-ot. Vajon miért?

-Nomad-nak hiányzik két ujja. Ha kíváncsi vagy miért, olvasd el a karakter történetét a BIO-ban, a játékon belül.

-Ha kint felnézünk az egyik torony tetejére egy szélkakast is láthatunk. Ha jobban megnézed, kissé hasonlít egy operátorra. Tachanka? Mit keresel te ott?

A Fortress erőd szerény véleményem szerint az egyik legjobban sikerült map a Rainbow Six: Siege pályái közül. Rendkívül sok taktikai lehetőséget rejt, és szinte nincs olyan operátor, akit nem szívesen hoz az ember. Ahogy említettem a sok szűk hely miatt teljesen másfajta taktika érvényesül, mint más map-eken. Itt igen jól érvényesül az operátorok képessége, és számít az is, hogy ezeket a képességeket, te mint játékos, hogyan használod ki. Jó kalandozást kívánok a map-en, és ne felejts el sokat inni a homokdűnék közt!

×