A videojátékok készítésének korai évei óta hagynak a fejlesztők elrejtett üzeneteket vagy belsős vicceket maguknak, a külvilágnak és a szemfüles gamereknek, főleg magukról és a szemfüles gamerekről.

Az első közismert tojást Warren Robinett fejlesztő rejtette el az Atari 2600-ra fejlesztett Adventure nevű játékában, ahol egy titkos szobában dob magának egy pacsit. A név a nyugaton népszerű húsvéti tojáskeresgélés (Easter Egg Hunt) szokásában gyökerezik. Maga a szokás ma már széles körben elterjedt, megtaláljuk filmekben, programokban, játékokban, képregényekben.

az első EE Robinett Adventure-jében

Ebben a sorozatban a teljesség igénye nélkül, mondhatni véletlenszerűen fogok megmutatni ilyen Easter Eggeket, elsősorban a Blizzard Entertainment játékaiból, mert én azokkal szoktam játszani, de jó esetben később esélyesen bővíteni fogom, rossz esetben valaki más fogja bővíteni, nagyon rossz esetben pedig eljön a világ vége.

Disclaimer: tisztában vagyok vele, hogy sokan ismeritek már ezeket, de hagyjuk azokat az embereket is jól érezni magukat, akik valamilyen oknál fogva nem guglizták még ki ezeket. Ja, te mind magadtól találtad meg? Én kérek elnézést. Azért hátha előbb utóbb belefutsz egy újba itt is.

Overwatch

Mei vs. Frozen ’Let it go’ voice line

A két kiscsaj, aki jeget fúj és creepy felnőtt fazonok rajonganak értük. Nem feltétlenül kell érteni a termodinamikához hogy a kettőt összekapcsoljuk, a Blizzard pedig megpróbálta nem a leglátványosabban lecsapni a magaslabdát. BM-nek nem kimondottan rossz.

Winston és az eszkimószabály

A benga goril… izé, bocs, tudós szerintem egyik legrosszabb, de egész gyakran látott skinje a Yeti, amihez jár két specifikus voice line, a „Welcome to the Himalayas” ami nem igényel magyarázatot, és a „Snowcone? They’re lemon.”, ami máris értékelhetőbb. Gondolom ez utalhat a Szörny Rt. Című rajzfilm hóemberére, de nekem speciel még apukám tanította meg az eszkimószabályt: „Az iglu mögötti sárga hóból nem eszünk”.

Goldshirewood

A Hollywood map-en találhatunk egy logót a World of Warcraft Alliance frakciójának oroszlánjával, mint filmkészítéssel foglalkozó cég logója.  Ez amellett, hogy egyértelmű utalás a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió oroszlános logójára (tudod, amelyik a Tom és Jerry elején üvölt, istenem de öreg vagyok), valamint a WoW human karaktereinek kezdő zónájára, ahol hovatartozástól függően duelezik/gankel a szakma inkább apraja mint nagyja.

Overwatch, Hearthstone, Easter egg, Dva

Kép forrása: www.reddit.com/r/Overwatch

Dolgozzon aki ráér

A játék Ilios pályáján, a világítótoronynál van egy Kofi Aromo nevű kávézó (több map-en is vannak szétszórva ehhez kapcsolódó dolgok), ahol fekszik egy tablet, amin éppen fut a Hearthstone. Nem játszható, kipróbáltam.

Önkritika

Torbjörn rendlekezik egy voice line-al, ahol felteszi magának a ’Completion Date?’ kérdést, majd nevet és annyit mond: amikor kész lesz. Ez a pontos leképezése lehet egy Blizzardos fórummoderátornak, ugyanis a cég híres/hírhedten ezt a választ adta amikor éppen notóriusan csúszó fejlesztéseikről kérdezték őket. Visszasírjuk a korai Blizzard problémáit, mi?

Hearthstone

A Kis Túlélő

A Paladin egyik gyakran használt secret-je a Noble Defender, ami nemes egyszerűséggel a következő támadó elé dobja magát, mintegy HS kompatibilis Dugovics Tituszként. Ezt 2/1-es statjának köszönhetően valószínűleg nem éli túl, ám ha valamilyen úton-módon mégis (legyen az egy jól elsült Divine Shield, egy Sword of Justice vagy egy újraélesztés Redemption vagy Kel’Thuzad által) megmarad, akkor új attack soundot kap. Ez azt jelenti, hogy mikor újraéled/támad, egy kávét kapott ötéves lelkesedésével kiáltja, hogy ’HAHA! I LIVE!’, amit lefordítani felesleges, az életigenlés viszont nálam mindig 5/5.

World of Warcraft, Easter egg, Mr. Bigglesworth

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QyomOZaW0eQ

A Késő

Szintén nehezen előhozható hangeffekt, de ha Doomsayert játszunk ki és valahogy rá tudjuk bírni, hogy megüssön valamit, akkor a ’Did I miss it?’ sorral ad hangot csalódottságának, miszerint feltehetőleg lemaradt a nevében szereplő végítéletről. Hát mit mondjak, van akinek semmi sem jó.

Cica

Kel’Thuzad volt a játék első kiegészítőjének fő antagonistája, és ez a mondat igaz a World of Warcraft első content patchére is. Ha nagyon anglikán akarnék lenni, azt mondanám ’crossover easter egg alert’, de kockáztatom, hogy ezért a mondatért Karinthy kikel a sírjából. Mr. Bigglesworth az Őslícs macskája volt a WoW-ban Naxxramas előterében, akit leütve egy spéci voice line-t kaptunk, és ami egy időben urban legendként terjedt, hogy magát a bossfightot is megnehezíti, de ezt személyesen nem tudtam leellenőrizni, mert időben kellett lefeküdnöm. Mondjuk jó régen is volt. A Hearthstone-ban a cica úgy nyilvánul meg (token lapként), hogy ha KT ellen kijátsszuk az Animal Companion Hunter lapot, akkor az öreg Rexxar egyik vadállata helyett a macsekot idézi meg, akit ráadásul közvetlenül nem is támad meg a játék további részében. Nyilván területsebzések meg a sarki kínai azért jelenthet rá veszélyt, de az artwork szerintem ettől függetlenül szép.

Arany/cipő

A játék Pandaria tematikájú asztalán biztosan észrevettétek, hogy a jobb alsó sarokban a zöldségekre kattintva szét tudjátok kapni őket. Időnként azonban zöldségek helyett egy bakancs nő a köret helyén, amit ha elég lelkesek vagyunk vagy nagyon ráérünk, mindhárom helyre ki tudunk hozni. Mondjuk én nem javaslom hogy erre ennyi időt szánjatok, de hát ki vagyok én hogy beledumáljak az életetekbe. Ami még ritkább, az hogy a zöldségek arany változata pattanjon ki, bár erre Zwickarr tweetje szerint 1/1000 és 1/10000 közötti az esély. De ezt már én is csak puskáztam.

Indiana Ford

Na jó, ez nagyjából magától értetődő, de ha valaki esetleg nem minden részletét kapta volna el: Harrison Jones neve Harrison Ford és az általa játszott Indiana Jones nevéből tevődik össze. Tá-tá-tá-táááááám. Ja, éles ész, éles szem, éles kés. Az egyébként egyértelmű portrén és néven kívül, amikor kijátszod a lapot, az a ’That belongs to a Museum!’ sorral utal az Indy vonzódására a kimondottan nem múzeumban levő dolgok iránt, de ha sikerül életben tartani amíg meg is üt valamit, a lasszó hangja hallatszik valami fenszi legendás harci üvöltés helyett, ami szerény véleményem szerint a valaha volt legrosszabb signature fegyver a signature fegyverek történetében, de lehet csak irigy vagyok mert akkor sem tudnék megcsattintani egy ostort ha nem csípném a lovakat. Arcokat sajnos nem olvaszt le, maximum ha újra meta lesz a Doomhammer.

 

More to come…

×