Anélkül hatolhatnak be hackerek az androidos telefonodba, hogy akár csak egy másodpercre is gyanút fognál. Ezt a hibát szúrta ki saját rendszerében a Google.

Úgy férhetnek hozzá bizalmas adatokhoz a hackerek az androidos telefonodon, hogy te semmilyen hibát nem vétettél, magyarán nem nyitottál meg gyanús linket e-mailből, vagy telepítettél / másoltál fel applikációkat és fájlokat külső forrásból. A hibát a Google maga tárta fel – számolt be a HVG.

A keresőcég biztonsági kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a Samsung által gyártott bizonyos chipekben nulladik napi sebezhetőségeket találtak. Ezek az eszközök nem csak mobiltelefonokba építve kerültek forgalomba, hiszen használják őket okosórákban és, ami a legijesztőbb, járművekben is.

Forrás: The Hacker News

Az érintett termékkörbe azok a készülékek tartoznak, amelyekbe Samsung Exynos rendszerchip került – ebben 18 súlyos sebezhetőséget talált a Google és közülük négyet a nagyon súlyos kategóriába sorolt, hiszen

lehetővé teszik, hogy csupán a telefonszám birtokában feltörjék a felhasználók eszközeit,

majd azokból érzékeny adatokat nyerjenek ki. A sérülékenység természetéből fakadóan a támadó képes távolról kódot futtatni a készüléken (még egyszer: észrevétlenül, anélkül, hogy a user bármilyen módon is utat nyitott volna számára), és gyakorlatilag bármihez hozzáférhet, például hívásokhoz, üzenetekhez és minden adatáramláshoz.

Mivel az utóbbi néhány hónapban gyártott Exynos chipekben mutathatók ki a súlyos biztonsági rések, ha például tavalyi, vagy korábbi gyártmányú a telefonod, akkor valószínűleg nincs mitől tartanod. Viszont ha új, idei Samsungod van, érdemes kikapcsolni a VoLTE és a wifi hangot, amíg a gyártó méltóztatik kiadni hozzá egy biztonsági frissítést. Ugyanilyen chip került Google Pixel 6-7-esekbe is, de ezekben a Google már befoltozta a hibát a március update-tel egyidőben. Ha ezt még nem engedted rá a telefonodra, javasoljuk, hogy mihamarabb tedd meg!

Még hogy a TE adataid „úgyse érdekelnek senkit”! Dehogynem:

Mit csinálnak a hackerek az adataiddal, miután ellopták őket?

 

×