Itt vannak a kiemelkedő intelligenciájú magyarok egyesülete, a Mensa Hungariqa idei társasjátékdíjának jelöltjei.

A Mensa Hungariqa társasjátékdíja az egyik legismertebb és legrégebb óta megtartott esemény a hazai társasjátékvilágban (tavalyi cikkünk róla itt). A kiemelkedő intelligenciával rendelkező magyarokat tömörítő egyesület 2009 óta tartja meg a Mensa Társasjátékversenyt, az amerikai társszervezet, a Mensa America nyomán, melynek Mensa Select eseménye az egész világon rangosnak számít.

A győztes játékok dobozaira rákerül egy matrica is a diadalról, és a kommunikációban is előszeretettel használják a Mensa Hungariqa-társasjátékverseny győztese címet. A zsűrizés során az egyesületi tagok állítólag több száz játékpartin tesztelik azokat a kiskereskedelmi forgalomban lévő játékokat, melyek az elmúlt egy évben jöttek ki magyarul, és a kiadójuk is hozzájárult, hogy részt vegyenek a versenyen.

Az első etapban a három kategória három-három jelöltjét határozták meg. A Mensa által családi játékként meghatározottak közül a Happy City, a Képérzék és a Nidavellir jutott idáig. Az ún. haladókban A Nyugati királyság várgrófjai, a Szörnyparádé és a Vörös előőrs. Míg a „logikainak” mondott játékok közül a Calico, a Kartográfusok és a Nova Luna lett befutó.

Eredményhirdetés és díjátadó augusztus 30-án, és hamarosan indul a szokásos tippjáték is, melyen meg kell tippelni, hogy az egyes kategóriákat mely játékok nyerik. A jól tippelők között pedig ezen játékokból sorsolnak ki egyet-egyet.

Idén indítottunk mi is egy végül is hasonló kezdeményezést, ám abban azt derítettük ki, hogy melyek a hazai társasjátékos szakemberek által legjobbnak tartott, tavalyi, magyar megjelenésű és kötődésű játékok. Ezen Mandics Zoltán képviselte a Mensát, aki 2020-as listáról a Rune Stonest, a Spicyt, a Via Magicát, a Kitchen Rusht és Small World of Warcraftot válaszotta.

Ezen egyébként A Nyugati királyság várgrófjai 10 ajánlással az osztott 5-6. helyen végzett (szakértői vélemények róla itt) a Viticulture – Esszenciális kiadással), a Képérzék a 13. lett 6 ajánlással, míg a Kartográfusok 17-tel megszerezte a második helyet:

„Tetriszelemek rajzolása soha korábban nem volt ilyen élvezetes”

 

A két kezdeményezés merítése között ugyanakkor jelentős különbség van. A Mensa ugyanis a 2020 második és ’21 első felében magyarul megjelent játékokat veszi számításba, ráadásul ezekből is kiveszi azokat, amiknek a megméretéséhez a kiadója nem járul hozzá. Míg a mi Corporate Boardgame-ünk 2020-ban kijött játékokkal dolgozik, belevéve minden kiadó minden címét, sőt azokat is, amik nem jöttek ki magyarul, de jelentős magyar kötődése van.

Előbbi jellemzően a Delta Vision játékait jelenti, ami a négy nagy magyar társasjáték-kiadó egyike, és nagyon fontos játékokat jelentet meg magyarul, viszont a Mensa merítéséből egy-az-egyben kimaradnak, ami jelentősen torzítja az eredményt. A „magyar kötődésű játékok” kitétel pedig alapvetően a nemzetközi piacra dolgozó magyar szerzők műveit jelenti, akik között az első számú, valóságos nemzetközi sztárszerzőnek mondható Turczi Dávid – az ő révén kerülhetett a tavalyi mezőnybe a világ egyik legjobb, időutazós sci-fi-társasjátéka, az Anachrony gyűjtődobozos kiadása.

Szakértői vélemények a Viticulture – Esszenciális kiadásról:

„Ez minden idők egyik legjobb munkáslehelyezős játéka”

A Viticulture-nak itt rendelheted elő az első kiegészítőjét:

https://leet.hu/termek/toszkana-esszencialis-kiadas-tarsasjatek-kiegeszito-elorendeles/

„Erkölcs és bűn ellentéte itt van a legjobban megcsinálva”

×