Megveszed a jó kis Intel i9 processzort, aztán otthon rájössz, hogy valamiért nem működik. Olyan chipet kaptál, amiben nincs chip.

2024.05.06. – Tudom jól, hogy néha ez ember nem engedheti meg magának, hogy a hivatalos boltban vásároljon PC alkatrészeket, például videokártyát vagy processzort. Néha körül kell nézni máshol is, akár a használtpiacon. Sajnos azonban itt van a legnagyobb veszélye annak, hogy az ember csalók áldozata lesz, és néha ezt még egyes megbízhatónak tűnő oldalakon sem lehet elkerülni. Főleg, hogy egyes csalások esetében még maga az eladó sem tud róla, hogy mi lapul az általa kínált hardver mélyén.

Átverés

Az utóbbi időben megnőtt azoknak az átveréseknek a száma, amikor úgy adnak el a csalók drága hardvert, hogy valójában az, amitől drága lesz, egyszerűen nincs benne. A hamis, chip nélküli RTX 4090-es csak egy példa erre. Szóval egyes csalók eladnak egy eredeti videokártya-vagy processzor-vázat, amiben maga a lényeg, a chip nincs benne. Szóval nem jó semmire. A HKEPC nemrég arról számol be, hogy a Safedisk, a világ egyik elsőszámú overclock szakértője szintén átverés áldozata lett. Egy Core i9 14900K-t vett, ami nem az volt, aminek látszott. És nem is egy hamis chip volt benne, ami mondjuk gyengébb teljesítményre képes, hanem nem volt benne semmi. Használhatatlan processzor, a lapka nélkül.

Először is, a CPU egy olyan matricával érkezett, ami szerint a garancia érvényét veszti, ha leveszik a burkolatot. Okos! 10 pont a kreatív elrettentésért. Amikor megpróbálták bootolni, nyilván nem történt semmi, szóval jött a következő lépés: a szétszerelés: egy üres burkolat, sehol semmi.

Bár ez elsőre viccesnek tűnhet, valójában nagyon szomorú. Nagyon sokan vagyunk gamerek, akik nagy nehezen megveszünk egy processzort, sokszor inkább olcsóbban valamilyen használtpiacon, és végül nem kapunk a pénzünkért semmit. Ráadásul nagyon nehéz az ilyen csalókat visszakövetni, ritkán lehet visszaszerezni az ablakon kidobott pénzt. Az is jó kérdés, hogy a csalók honnan szerzik hozzá az eredeti Intel burkolatot? A történet tanulsága, hogy legyünk óvatosak, jól nézzünk utána, hogy kitől vásárolunk. Az évszázad üzletével előrukkoló, de nulla értékeléssel rendelkező eladó automatikus offos.

Ezt láttad már?

9 sötét, kegyetlen és brutális tragédia, ami játék közben történt

×