Kiderült, hogy a 13. és 14. generációs Intel processzorok komoly instabilitási problémáktól szenvednek. Egy új teszt is ezt igazolja.

2024.05.05. – Az áprilisi hónap talán az utóbbi évek egyik legkellemetlenebb hónapját tartogatta az Intel számára. A felhasználók a 13. generáció óta panaszkodtak instabilitási problémákra. Sokan azonban úgy sejtették, hogy az Nvidia kártyák hibája állhat a dolog mögött. Jogosan gondolhatták ezt, hiszen a legtöbb játék videomemóriával kapcsolatos hibaüzenet társaságában vágta ki a játékosokat. Nagyot fordult azonban a kocka, amikor az Nvidia a hivatalos bejegyzésükben megemlítette, hogy inkább a processzorgyártó oldalán érdemes keresni az okokat.

Az már a botrány kirobbanása utáni néhány napban kiderült, hogy finomított órajelekkel és fogyasztással sokkal kevésbé hajlamosak kifagyásra, instabilitásra az Intel processzorok. A cég éppen ezért az alaplapgyártókat okolja a történtekért. Az Intel szerint az instabilitás oka nem más, mint az alaplapok túlságosan is optimista beállításai. Ezek az órajel, fogyasztás és feszültség beállítások nem limitálják a processzorokat semmilyen szinten. Ennek köszönhetően pedig gyakorlatilag túlmelegednek a chipek vagy olyan feszültségértékeket vesznek fel, melyeknél már hibázni kezdenek a lapkák. Május első napjaira már több neves alaplapgyártó is jelentkezett visszafogottabb profilokkal.

Szomorú eredménnyel járt az Intel processzorok tesztje – Mégsem ez a gond?

Rengeteg Intel processzort vásárolt a teszt készítője

Rengeteg processzort vásárolt a teszt készítője

A WCCFTech csapata egy igazán érdekes tesztre bukkant a Chiphell weboldalán, melyet kmdka készített. Több száz processzor átment az elmúlt időszakban a kezei között, hiszen egy stúdiót vezet, ahol rengeteg számítógépre van szükség. Nem is kellett neki több, letesztelte az eredeti „Auto” profilokat, az új, visszafogottabb Reduced profilokat, sőt még „gyengébb”, B760/B660 lapokban is megizzasztotta a processzorokat. Az alábbi eredményekkel jelentkezett:

  • Intel Core i9-13900K „AUTO -253W” – 40/50% – 10-ből 4/5 példány volt csak stabil
  • Intel Core i9-13900K „Reduced Loadline” – 50-60% – 10-ből 5/6 példány volt csak stabil
  • Intel Core i9-13900K „B760/B660 Board” – 60-70% – 10-ből 6/7 példány volt csak stabil
  • Intel Core i9-14900K „AUTO – 253W” – 20% – 10-ből 2 példány volt csak stabil
  • Intel Core i9-14900K „Reduced Loadline” – ~30% – 10-ből 3 példány volt csak stabil
  • Intel Core i9-14900K „B760/B660 Board” – 40% – 10-ből 4 példány volt csak stabil

Jól látható, hogy az új, visszafogottabb profillal sem javult sokat a helyzet. Úgy tűnik, hogy az Intelnek mélyebben bele kell ásnia magát a hibajelenségbe, addig is az órajelek csökkentésével érdemes próbálkozni az érintett felhasználóknak.

Ezt olvastad már?

Idősgondozó volt, most több millió embert nevettet a budget jelmezeivel

 

×