Eltelt egy év, de a Redfall legdrágább kiadásának legnagyobb beígért extra tartalma a kanyarban sincs.


Bódi Dániel

2024.05.05. – Nem kifejezetten erőltetik meg magukat az Arkane fejlesztői, miután tavaly életre hívták 2023 egyik legnagyobb csalódását, úgy legrosszabb játékát, a Redfallt, amit bár mindenre esküdöztek, hogy megjavítanak, pontosan ugyanolyan borzadály maradt, mint amilyen a megjelenésekor volt.

Mármint technikailag lehet, hogy már jobb állapotban van, mint 2023 májusában, de jobb játék azóta sem lett belőle, amit leginkább azok bánhatnak, akik valamilyen belső indíttatásból teljes áron vették meg. Mert míg a Game Pass-előfizetők hamar túllendülnek a csalódáson, addig a stúdió játékaiért hűségesen rajongók számára maga lehetett a földi pokol 10 percnél több időt eltölteni a múlt évtized középszerűségét idéző vámpírosdiban.

Elképzelni sem tudom, hogy mit érezhetnek például azok a pórul járt szerencsétlenek, akik a Redfall – Bite Back Editionnek szavaztak bizalmat, amiért a mai napig 100 eurót, azaz kb. 38.900 forintot kérnek a Steamen (Xboxon „csak” 35.400 ft, Epicen 32.500). Nekik ugyanis az Arkane exkluzív tartalmakat ígértek, amiket eddig csak részben kaptak meg, a két teljesen új karaktert ígérő Hero Pass-szal már több, mint egy éve adósok. Pedig közel 40.000 forintról beszélgetünk, ami nemcsak a magyar pénztárcának, de még a nyugatinak is súlyos összeg.

Csak azért, hogy tudjunk mihez viszonyítani: a Baldur’s Gate 3 mindenféle extrával kitömött Digital Deluxe kiadása is 27.000 forintba kerül.

Nem tudom, hogy te érzed-e a kettő közötti áthidalhatatlan különbséget, de én határozottan. Bár az Arkane csapata még tavaly novemberben azt ígérte, hogy idén már tényleg szállítják a Bite Back Edition tartalmait, az azóta eltelt majd fél évben sem történt semmi – már azon túl, hogy bejelentettek egy másik vámpíros játékot, a Pengét.

Ezen a ponton szerintem abszolút jogosan jelenthetjük ki, hogy a Redfall – Bite Back Edition egy gigantikus lehúzás, ami igazából akkor sem indokolná az árát, ha valamilyen csoda folytán tényleg megérkeznének az általa megígért tartalmak. Nem mintha olyan sokan játszanának vele, pár tucat önsorsrontón kívül senki sem kíváncsi rá. És talán jobb is, ha ez így marad, az Arkane pedig inkább jobb tenné, ha valami kompenzációt eszelne ki azon kevesek számára, akik 38.000 forintos bizalmat szavaztak a Redfallnak.

Tanulság: SOHA ne rendelj elő semmit, előre pedig SOHA ne fizess ígéretért.

Ezt is olvasd el:

Ezzel az 5 PS-exkluzív játékkal még a legnagyobb PS-fanboy-ok sem játszottak

×