Áll a bál a Helldivers 2 körül, amiért a Sony 177 ország játékosát tiltotta ki egyik napról a másikra. A Steamen sok helyen már meg sem lehet venni.


Bódi Dániel

2024.05.05. – „For the players” – szól a Sony, úgy a PlayStation szlogenje, amit a vállalat üzletpolitikája a történelme során már számtalanszor látványosan felülírt.

Persze a fanboyok majd keményen megmondják, miért is nincs igazam, de azért mégiscsak különös, hogy a „játékosokért” szöveg árnyékában évekig tiltották a cross-play funkciókat, azaz szándékosan elszeparálták egymástól az online játékosokat, amikor rajtuk kívül mindenki más nyitott kapukat döngetett. Vagy, amikor pénzt próbáltak meg leakasztani „újgenerációs” frissítésekkel a PS5-tulajokról, amikor mindenki más ingyen adta azokat. Vagy, amikor 2011-ben „elfelejtettek” időben szólni annak a 77 millió játékosnak, akiknek az összes adatát lelopta az Anonymous. Vagy mint most, amikor csak azért szedik ki a Game Pass mintáján elindított játékszolgáltatásból az egyik saját gyártású címet, hogy el tudják sózni annak hamarosan megjelenő remasterelt kiadását.

De legalább vannak exkluzív játékok, igaz? Hááát…

A lajstromot pedig naphosszat lehetne még folytatni egészen máig, amikor a Sony nagy okosan azt találta ki, hogy a PS Network számait, na meg a játékosokról gyűjtött adatait egy ügyes trükkel duzzasztaná: a február 8-án megjelent, PC-n és PS5-ön nem várt gigasikernek örvendő Helldivers 2-höz kötelezővé teszik a PSN-fiók meglétét a Steames játékosoknak is. Hogy erre valójában mi szükség van, azt nyilván nem kötötték senki orrára, az „online biztonságra” való hivatkozással csak annyit voltak hajlandók elárulni, hogy akinek nincs ilyen profilja, vagy nem akar csinálni, és pár napon belül nem köti össze azt a Steam-fiókjával, a továbbiakban kénytelen lesz elbúcsúzni a Helldivers 2-től.

„Húha, mekkora hiszti!” – mondtak valami hasonlót sokan a hír alatt hozzászólásokban a Leet Facebook-oldalán (és sok más helyen a közösségi platformon). A gond csak az, hogy a PSN egy csomó olyan helyen nem hozzáférhető, egyszerűen nem működő szolgáltatás, ahol ezidáig még tudtak játszani a játékkal. Egészen konkrétan összesen csak 69 országban érhető el a hirtelen kötelezővé vált PSN, sőt, vannak olyan helyek, ahol csak PlayStation konzollal lehet fiókot létrehozni egyáltalán, így hát a Sony több száz ország játékosát zárta ki egyszerre csak azért, mert… nem is igazán tudni, miért.

Az pedig egy másik problémakör, hogy az Eurogamer szerint régiónként teljesen eltérő volt a játék megjelenésekor a PSN-re vonatkozó szabály: volt, ahol valóban leírták, hogy hamarosan szükség lehet rá, míg másutt csak mint egy opcionális lehetőségként hivatkoztak rá a Helldivers II leírásában.

Érzékeltetésképp: a Steam most 177 (!!!) országban inaktiválta a Helldivers 2-t a boltjában – sanszos, hogy a Sony kérésére. Ott, ahol a PSN nem érhető el.

De több amerikai portál szerint a Valve még ennél is tovább ment: mindenkinek, mármint MINDENKINEK, aki megvásárolta a február elején megjelent játékot visszaadja a vételárát, mindegy, hogy mennyivel lépte át a refundnál kikötött 2 órás limitet. Állítólag még ott is, ahol a Helldivers 2 máig elérhető. És igazából ez a helyes: képzeld csak el, hogy megveszel egy játékot 20.000 forintért, aztán pár hónap múlva kvázi kitiltanak belőle azért, mert egy hirtelen kötelezőnek mondott szolgáltatás nem érhető el Magyarországon.

Annyi más módon lehetett volna ezt intézni, és szinte az összes jobb ennél. A Sony viszont annyira hozzászokott a már 11 éve töretlenül tartó konzolos dominanciájához, hogy eszébe sem jutott, hogy valaha is rosszul elsülhet, ha a PC-s játékosok torkán ennyire erőszakosan próbálja lenyomni a saját adatgyűjtését. Eredmény: több mint 200.000 negatív értékelés a Steamen, 177 országban pedig már meg sem lehet venni a játékot, amire azért már nem legyint csak úgy az ember.

Hogy pontosan mi lesz a Helldivers 2 drámájának vége, azt természetesen nem tudni – láttunk már játékot így eltűnni, de egy csomót sikerült megmenteni is, szóval még nem veszett el a fejsze nyele. A Sony és az Arrowhead fejlesztői nyilván már összehívták a válságstábot, akik egészen biztosan az ilyenkor kötelező sor ajándékkal próbálják majd meg minimálisra csökkenteni a kárt. De, hogy ez elég lesz-e, esetleg kénytelenek lesznek teljesen kihátrálni a kötelező PSN mögül, azt meglátjuk.

Te mit gondolsz a témáról?

Ezt is olvasd el:

A világ 9 legeszementebb összeesküvés-elmélete, amiben tömegek hisznek

×