Rettenetesen kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek az Android felhasználók, felbukkant ugyanis egy új, kifejezetten veszélyes vírus, ami mindenhez hozzáfér.

2024.04.30. – Az összes vírus közül talán a trójai a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják.

Amikor telefonválasztás előtt áll az ember, akkor ma már nem olyan egyszerű a döntés, mint 20 évvel ezelőtt. Akkoriban egyszerűen csak a szimpatikusabb modellt volt érdemes választani, hiszen sok extrát az sms-ezésen, na meg hívásokon kívül nem tudtak az eszközök. Ma már egy komoly multimédia központ pihen a zsebünkben, amik ráadásul a legtöbb kiegészítőnket képesek kezelni. Ha Apple AirPods-on hallgatunk zenét, akkor valószínűleg iPhone-t veszünk mellé, de ha az alakíthatóság a cél, akkor a legtöbben inkább az Android mellett döntenek. Ez sok esetben szimpatikus lehet a felhasználóknak, azonban komoly veszélyekkel is járhat. Ezt igazolja az is, hogy újonnan felbukkant egy olyan vírus, ami kizárólag az androidos felhasználókat támadja, ráadásul nem is akármilyen módon.

Nagy baj a láthatáron

vírus

Balra egy valós frissítés, jobbra egy kamu, vírust terjesztő link – A figyelmetlenek, vagy hozzá nem értők számára könnyen eltéveszthető

Bleeping Computer cikke szerint a kártevőt egy hamis Chrome-frissítésről szóló hirdetés révén terjesztik, mely bevett gyakorlat a kártékony programok terjesztésére. Ez a hamis hirdetés böngészés közben bukkan fel a felhasználónál, és komoly veszélyt jelent. – írja a HVG.

Ahogy az lenni szokott, a hozzá nem értő, vagy figyelmetlen felhasználó rákattint a frissítés gombra, a készülékük letölti a fájlt, ami ebben az esetben nem egy update, hanem egy veszélyes vírus. A Brokewellt (így hívják a kártevőt) adatlopásra, lehallgatásra, vagy a készülék teljes irányítására is használhatják.

Képes bizonyos alkalmazások bejelentkezési oldalait utánozni (így megszerezve a beírt hitelesítő adatokat); ellopja a böngészők sütijeit; megszerez minden adatot az androidos készülékről, legyen az szoftveres vagy hardveres tulajdonság; láthatja a pontos földrajzi pozíciót és a hívásnaplókat; végül pedig hallgatózni is tud a mikrofont használva.

Sőt, emellett valós időben képes követni a képernyőt, ami azt jelenti, hogy más egyéb, a telefonon nem mentett adathoz is hozzáférhet, ha a készülék tulajdonosa éppen begépeli azokat. Gyakorlatilag tehát bármit megtehetnek a rosszakarók, ha a szóban forgó vírus a telefonra rákerül.

Eltűntetni igazán nehéz, a szakértők egy teljes takarítást, alaphelyzetbe állítást ajánlanak. A félő a technológiával kapcsolatban, hogy annyira hatékony, hogy félő a továbbfejlesztése és a komolyabb terjesztése. Mindenképpen érdemes vigyázni és csak és kizárólag a Google Play Áruházból beszerezni az új applikációkat, vagy frissítéseket!

Ezt olvastad már?

Játékmeneten a „Sims és GTA-gyilkos” ultra-valósághű életszimulátor

×