1999 után új életre kel a legendásan elpusztíthatatlan mobilok egyike: megújult köntösben tér vissza a Nokia 3210.


Bódi Dániel

2024.04.30. – Nincs még a világon olyan mobiltelefon, ami több évtizedes távlatból is akkora kultusz övezne, mint a Nokia 3210-et és a 3310-et. A 2000-es évek mordori magmát is túlélő mobiljait pedig, ha akarnánk sem tudnánk kitörölni az emberemlékezetből, és bár nem ezek a világ legtöbbet eladott telefonjai, sőt, még a Nokián belül is akadnak népszerűbb modellek, de az aligha vitatható, hogy máig a leglegendásabb készülékek, amik valaha legördültek a finn gyártósorokról.

Nem is meglepő, hogy a mostanság retro-lázban égő Nokia is előszeretettel nyúl vissza a sikeresebb éveibe. 2017-ben – akkor még – mindenki legnagyobb meglepetésére például felfrissítették a 3310-est, ami egyben a Nokia márka visszatértét is jelezte. 7 évvel később pedig – azaz most, a finn HMD vállalat a Pulse mobilok bemutatóján megvillantotta a következő visszatérő hegylakóját, a kívül belül megújított Nokia 3210-est.

A készülékről a külsején túl azonban még nem sokat tudni, 4G, Snake, kamera és atomretro menü a promókép szerint biztosan lesz benne. Bár őszülő halántékommal beleszédülök a matematikába: 1999. tényleg 25 éve volt? Azóta persze sok minden történt, jelentős mértékben fejlődött a mobiltechnológia, ezért feltételezhetjük, hogy a 4G-n túl egy csomó más modern dolog is bekerül majd a remélhetően az őséhez hű elpusztíthatatlan borítás alá, ami első blikkre nem sokban különbözik el a ’17-es új 3310-től, igaz, a formavilág tökéletesen idézi a klasszikus modellt.

Hogy pontosan mikor kerülhet boltokba, és mennyibe fog kerülni még kérdőjeles, de a HMD korábban 2024 májusáról beszélt, illetve várhatóan nem lesz egy drága mulatság. De bármekkora mértékű is legyen a retro, az eredeti sikerét valószínűleg nem fogja überelni, ami minden idők 7. legtöbbet eladott mobilja, amit életciklusa során több mint 161 millióan használtak.

Ezt is olvasd el:

Ultraretró: Ilyen volt a világ legelső mobiltelefonja az 1910-es években

×